ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν εργοστάσιο πυρομαχικών ως αντίποινα

Λωρίδα της Γάζας: Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν εργοστάσιο πυρομαχικών ως αντίποινα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι προχώρησε σε πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την εκτόξευση ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του νότιου Ισραήλ.

«Μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα έπληξαν εργοστάσιο πυρομαχικών, υπόγεια σήραγγα για τη μεταφορά λαθραίων ειδών και στρατιωτική θέση» της Χαμάς, του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το επιτελείο σε λιτή ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για επιχείρηση αντιποίνων για την εκτόξευση ρουκέτας χθες Πέμπτη το βράδυ.

Η ρουκέτα την οποία εκτόξευσαν εναντίον του νότιου τμήματος του Ισραήλ Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα όπου είναι επίσης ενεργός ο ένοπλος βραχίονας του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, της δεύτερης ισχυρότερης ισλαμιστικής παράταξης στην περιοχή, κατέπεσε σε ακατοίκητη περιοχή χωρίς να προκαλέσει θύματα ούτε υλικές ζημιές, ενημέρωσαν χθες Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός κι ένας εκπρόσωπος του περιφερειακού συμβουλίου της Σαάρ Χανεγκέβ, που γειτονεύει με τον θύλακα.

Κάτοικοι της Σντερότ, πόλης που βρίσκεται βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, έσπευσαν στα καταφύγια όταν ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας, σύμφωνα με τον στρατό.

Η Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν πάνω από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από το 2007. Υφίσταται έκτοτε ισραηλινό αποκλεισμό, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο.

Επρόκειτο για το πρελούδιο των τριών πολέμων στους οποίους ενεπλάκησαν έκτοτε Ισραήλ και Χαμάς (2008, 2012, 2014).

Έκτοτε, εκτοξεύσεις ρουκετών και μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς από τη Λωρίδα της Γάζας και πλήγματα αντιποίνων από το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, της δεύτερης ισχυρότερης ισλαμιστικής οργάνωσης του θύλακα, επαναλαμβάνονται σποραδικά.

Η προηγούμενη εκτόξευση ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας είχε σημειωθεί την 23η Μαρτίου, εν μέσω εκλογών στο Ισραήλ. Είχε πέσει σε άδειο οικόπεδο στο νότιο τμήμα της χώρας, μερικά χιλιόμετρα από μια πόλη που είχε επισκεφθεί ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Φέτος συμπληρώνεται η δέκατη επέτειος από την ανάπτυξη του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος, το οποίο έχει αναχαιτίσει εκατοντάδες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και από τη Συρία.

Το ποσοστό της φτώχειας στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνά το 50%. Οι συνθήκες ζωής στον Παλαιστινιακό θύλακα επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων τα οποία επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ