ΚΟΣΜΟΣ

Κηδεία Πρίγκιπα Φιλίππου: Η τελετή θα έχει την «υπογραφή» του

Κηδεία Πρίγκιπα Φιλίππου: Η τελετή θα έχει την «υπογραφή» του
AP Photo/Matt Dunham

Λίγες ώρες απέμειναν από την κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου και η τελετή θα «έχει τα αποτυπώματά του επάνω της» και θα αντικατοπτρίζει τα ενδιαφέροντά του, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Θα αποτελεί έναν εορτασμό μιας καλά βιωμένης ζωής και επίσης θα δείχνει τόσο πολύ τον αγαπούσαν και τον σέβονταν οι ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο στρατηγός Νικ Κάρτερ, ο οποίος φέρει τον τίτλο του σερ.

Ο Σερ Νικ θα συνοδεύει το φέρετρο κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Τα τέσσερα παιδιά του Φιλίππου θα ηγούνται της πομπής.

Η κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου θα λάβει χώρα στο παρεκκλήσι του Σεντ Τζορτζ στο Κάστρο του Ουίνσδορ στις 3 το μεσημέρι ενώ στην ιδιωτική τελετή θα παρευρεθούν μόλις 30 καλεσμένοι, λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Το Παλάτι ανακοίνωσε ότι η Βασίλισσα βρέθηκε αντιμέτωπη με «μερικές πολύ δύσκολες» αποφάσεις κατά την επιλογή των λιγοστών καλεσμένων από τα 800 άτομα που βρίσκονταν στην αρχική λίστα καθώς ήθελε να υπάρχει πλήρης εκπροσώπηση της ευρύτερης οικογένειας του εκλιπόντα.

«Προφανώς θα επηρεαστεί ελαφρώς από την Covid, παρόλα αυτά θα υπάρχει στρατιωτική ακρίβεια», δήλωσε ο Σερ Νικ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

«Ασφαλώς αντικατοπτρίζει τα ευρύτερα ενδιαφέροντά του και τις πολύ βαθιές συνδέσεις του με τον στρατό και την προσοχή του στην λεπτομέρεια. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα παρατηρήσουν σε όλες τις διαφορετικές λεπτομέρειες της τελετής τα αποτυπώματά του επάνω της».

Μία από τις λεπτομέρειες της κηδείας που φέρουν την υπογραφή του Πρίγκιπα Φιλίππου είναι η ειδικά διαμορφωμένη νεκροφόρα μάρκας Land Rover, στον σχεδιασμό της οποίας βοήθησε ο ίδιος ο δούκας πριν από 16 χρόνια. Ο ίδιος είχε ζητήσει να βαφτεί σε χακί χρώμα ενώ είχε συνδράμει στον σχεδιασμό του ανοικτού πίσω μέρους του αυτοκινήτου.

Επιπλέον, ο ίδιος προσωπικά είχε επιλέξει τα regalia –τα μετάλλια, τον διάκοσμο και τα διακριτικά- που θα βρίσκονται στην Αγία Τράπεζα κατά την κηδεία του.

Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων χαιρέτισε το «εξαιρετικό πολεμικό ρεκόρ» του εκλιπόντα -ο οποίος υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- και τις δεκάδες τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια που είχε.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτή είναι μια ζωή που αξίζει να εξεταστεί και νομίζω ότι θα εκπλαγούν από το τι πέτυχε και τι έκανε στα 99 χρόνια ζωής», τόνισε.

Κατόπιν αιτήματος της Βασίλισσας, οι καλεσμένοι θα παρίστανται με πολιτικά ρούχα και δεν θα φορεθούν στρατιωτικές στολές από μέλη της Βασιλικής Οικογένειας, ενώ όσοι παρευρίσκονται θα φορούν πρωινά παλτά με μετάλλια ή πρωινό ένδυμα.

Ερωτηθείς εάν υπήρχε απογοήτευση γι’ αυτήν την απόφαση σε στρατιωτικούς κύκλους, ο Σερ Νικ είπε: «Όχι, δεν το πιστεύω καθόλου. Νομίζω ότι θα θέλαμε να κάνουμε αυτό που θέλει να κάνει η Βασιλική Οικογένεια και το σεβόμαστε απολύτως».

«Και όπως θα δουν όλοι αύριο - και ελπίζω ότι θα συντονιστούν για να το παρακολουθήσουν - θα είναι μια αξέχαστη στιγμή και μια γιορτή της ζωής του, και νομίζω ότι είναι μια τεράστια γιορτή και οι άνθρωποι θα χαρούν να την παρακολουθήσουν», υπογράμμισε.

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε στο Κάστρο του Ουίνσδορ στις 99 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών. Η σωρός του τώρα αναπαύεται στο ιδιωτικό παρεκκλήσι του κάστρου.

Οι 30 καλεσμένοι

Πάνω από 700 μέλη από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από το Βασιλικό Ναυτικό, τον Βρετανικό Στρατό και τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία θα παράσχουν τελετουργική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κηδείας.

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι θα επανενωθούν για να περπατήσουν πίσω από το φέρετρο του Δούκα του Εδιμβούργου με τον πατέρα τους, Κάρολο και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας ως μέρος μιας ιδιωτικής πομπής πριν από την κηδεία το Σάββατο.

Ενώ η Βασίλισσα δεν θα λάβει μέρος στην πομπή πριν από την τελετή, ο πρίγκιπας Κάρολος και η αδελφή του πριγκίπισσα Άννα θα ακολουθήσουν ένα ειδικά τροποποιημένο Land Rover, το οποίο θα μεταφέρει το φέρετρο του Δούκα στο παρεκκλήσι. Η πομπή αυτή αναμένεται να διαρκέσει περίπου οκτώ λεπτά.

Τα αδέλφια τους, Έντουαρντ και Άντριου, θα συμμετάσχουν στην πομπή ακριβώς από πίσω τους. Ο Ουίλιαμ και ο Χάρι θα ακολουθούν στη συνέχεια, αν και δεν θα περπατήσουν μαζί, αφού θα τους χωρίζει ο ξάδερφός τους, Πίτερ Φίλιπς. Και πίσω τους θα είναι τα τελευταία μέλη της οικογένειας, ο σύζυγος της Άννας, ο Αντιναύαρχος Τιμ Λόρενς και ο Κόμης του Σνόουντον.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που δεν θα συμμετέχουν στην πομπή, όπως η Δούκισσα της Κορνουάλης και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, θα την παρακολουθήσουν μαζί με την 94χρονη μονάρχη έξω από την αυλή του παρεκκλησιού. Αυτό περιλαμβάνει επίσης συγγενείς εξ αίματος από την πλευρά του Δούκα που θα παρευρεθούν, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ανιψιών του Φίλιππου, του κληρονομικού πρίγκιπα του Μπάντεν και του πρίγκιπα του Χόενλοχ-Λάντενμπουργκ.

Καθόλη τη διάρκεια της τελετής, οι παρευρισκόμενοι θα φορούν μάσκες. Σύμφωνα με τις επιθυμίες του Δούκα, θα είναι μια τελετουργική κηδεία, παρά μια κρατική εκδήλωση, και θα πραγματοποιηθεί εξολοκλήρου εντός του Κάστρου του Ουίνδσορ χωρίς την παρουσία κοινού, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα υπάρχοντα μέτρα Covid.

Σπάζοντας την παράδοση, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν θα φορούν στρατιωτικές στολές ως είθισται, αλλά θα είναι ντυμένοι με πολιτικά ρούχα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, μια χορωδία τεσσάρων τραγουδιστών θα τραγουδήσει μουσική που έχει επιλέξει ο Δούκας του Εδιμβούργου για την περίσταση. Θα κάθονται στο σηκό, διατηρώντας αποστάσεις από τα συγκεντρωμένα μέλη της οικογένειας. Μία αξιοσημείωτη απουσία θα είναι η έλλειψη εκκλησιαστικού τραγουδιού που επί του παρόντος απαγορεύεται από τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία.

Μετά την τελετή, το φέρετρο θα κατεβεί στο Royal Vault κάτω από το εκκλησάκι καθώς η χορωδία τραγουδά τον εθνικό ύμνο.

Ακολουθεί η πλήρης λίστα των επισκεπτών που θα παρευρεθούν στην κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου:

 1. Βασίλισσα Ελισάβετ
 2. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας
 3. Η Δούκισσα της Κορνουάλης
 4. Ο Δούκας του Κέιμπριτζ
 5. Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ
 6. Ο Δούκας του Σάσεξ
 7. Ο Δούκας του Γιορκ
 8. Η πριγκίπισσα Βεατρίκη
 9. Ο Εντουάρντο Μαπέλι Μότζι
 10. Η πριγκίπισσα Ευγενία
 11. Τζακ Μπρουκσμπανκ
 12. Ο κόμης του Ουέσσεξ
 13. Η Δούκισσα του Ουέσσεξ
 14. Η Λαίδη Λουίζ του Ουίνδσορ
 15. Βισκάουντ Σέβερν
 16. Η πριγκίπισσα Άννα
 17. Ο Αντιναύαρχος Τιμ Λόρενς
 18. Πίτερ Φίλιπς
 19. Ζάρα Φίλιπς
 20. Μάικ Τιντάλ
 21. Ο Κόμης του Σνόουντον
 22. Η Λαίδη Σάρα Τσάτο
 23. Ντάνιελ Τσάτο
 24. Ο Δούκας του Γκλόστερ
 25. Ο Δούκας του Κεντ
 26. Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα
 27. Ο Βερνάρδος, κληρονομικός πρίγκιπας του Μπάντεν
 28. Ο πρίγκιπας Δονάτος, μέγας δούκας της Έσσης
 29. Ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χόενλοχ-Λάντενμπουργκ
 30. Η Δούκισσα Μαουντμπάντεν της Βιρμανίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ