DW: Η Ουκρανία αναζητά στρατιωτική βοήθεια απέναντι στη Ρωσία
Ανανεώθηκε:
Ευπρόσδεκτη η διπλωματική στήριξη της Ευρώπης προς το Κίεβο, αλλά χρειάζεται κάτι περισσότερο από «ωραία λόγια», λέει ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Επτά ολόκληρα χρόνια διαρκεί η αντιπαράθεση Ουκρανίας και Ρωσίας για την Ανατολική Ουκρανία και πολλοί φοβούνται νέα κλιμάκωση. Σύμφωνα με πληροφορίες δυτικών υπηρεσιών η Μόσχα έχει συγκεντρώσει 40.000 άνδρες στην Κριμαία, αλλά και κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.
Οι ίδιοι οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για 90.000 Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στα σύνορά τους με το όπλο παρά πόδα και εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει τους 110.000, κάτι που ισοδυναμεί με το ήμισυ των στρατιωτικών δυνάμεων ολόκληρης της Ουκρανίας.
Το Κίεβο αναζητεί διπλωματική, αλλά και στρατιωτική στήριξη στην ΕΕ, ενώ επιδιώκει την άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ, υποστηρίζει ότι «αυτή η συγκέντρωση στρατευμάτων δεν είναι μία απλή επίδειξη δύναμης, όπως πολλοί πιστεύουν στη Γερμανία. Μιλάμε για την πιο μαζική μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στη Ρωσία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρόκειται για τη συνήθη ‘πολιτική των κανονιοφόρων' που ακολουθεί η Μόσχα. Προετοιμάζεται μία νέα στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, κάτι που οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη του το Βερολίνο».
«Οι δηλώσεις δεν αρκούν»
Το ΝΑΤΟ «προειδοποιεί» τη Μόσχα να σταματήσει τη συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή, ενώ πρόσφατα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε απερίφραστα ότι οι Βρυξέλλες «στηρίζουν» την Ουκρανία. Τι σημαίνει όμως αυτό επί του πρακτέου; Ο Ουκρανός διπλωμάτης υποστηρίζει ότι τα «ωραία λόγια» δεν αρκούν.
«Δεν χρειαζόμαστε μόνο τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που μας έχουν ήδη εκφράσει» λέει ο Αντρίι Μέλνικ. «Ευπρόσδεκτα είναι και τα ωραία λόγια, αλλά δεν μας προστατεύουν απέναντι στους πυραύλους και τις βόμβες. Το ζήσαμε αυτό το 2014. Είμαστε ευγνώμονες για την πρωτοβουλία που πήρε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να ζητήσει από τον Πούτιν τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, αλλά ο Πούτιν αγνοεί τις εκκλήσεις, προσβάλλοντας τη Γερμανία και την ΕΕ».
Μία άλλη ψηφίδα στο δύσκολο παζλ της αντιπαράθεσης Ρωσίας-Ουκρανίας είναι πάντως ότι το Κίεβο έχει ήδη παραλάβει από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση πυραύλους τύπου Javelin, κάτι που σήμερα προσφέρει αφορμή στους Ρώσους να διαμαρτύρονται γι αυτό που αποκαλούν «εξοπλισμό της Ουκρανίας με αμερικανική βοήθεια».
Ο Ουκρανός διπλωμάτης έχει εντελώς αντίθετη άποψη: «Η Ουκρανία βρίσκεται σε κατάσταση αυτοάμυνας. Δεν εισβάλαμε εμείς στη Ρωσία, το αντίθετο συνέβη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μία νέα ρωσική επίθεση αύριο ή μεθαύριο. Η μόνη μας δυνατότητα είναι να ενταχθεί επιτέλους η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Προσωπικά πιστεύω, όπως και πολλοί συμπατριώτες μου, ότι αν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ το 2014 δεν θα γινόταν η εισβολή, δεν θα ξεσπούσε πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία».
Ο Αντρίι Μέλνικ επιμένει ότι ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το ταχύτερο δυνατόν, για να μπορεί να αντιμετωπίσει μία ρωσική απειλή. Παραδέχεται ότι πολλοί Ευρωπαίοι φοβούνται πιθανή αντίδραση της Μόσχας σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν «παίζει» με τους φόβους των Ευρωπαίων. Σε τελική ανάλυση όμως, υποστηρίζει, η Ουκρανία πρέπει να βρει έναν τρόπο να υπερασπίσει τον εαυτό της.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», λέει. «Είτε θα γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της Ευρώπης, είτε θα εξοπλιστούμε μόνοι μας και σε αυτή την περίπτωση ίσως ξανασκεφτούμε το καθεστώς της πυρηνικής δύναμης. Διαφορετικά δεν ξέρω πώς θα εγγυηθούμε την άμυνά μας…»