ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση στον Πούτιν για τον Αλεξέι Ναβάλνι από καλλιτέχνες, συγγραφείς και ηθοποιούς

Έκκληση στον Πούτιν για τον Αλεξέι Ναβάλνι από καλλιτέχνες, συγγραφείς και ηθοποιούς
Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ βρίσκεται ανάμεσα στους υπογράφοντες AP Photo/Matt Dunham

Εβδομήντα καλλιτέχνες, συγγραφείς και ηθοποιοί, ανάμεσά τους και η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, καθώς και ο Σαλμάν Ρούσντι, απευθούν έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στον φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του.

Η κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι «επιδεινώνεται και απαιτεί επείγουσα ιατρική βοήθεια» αναφέρουν οι υπογράφοντες σε κοινό άρθρο που δημοσιεύεται στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Απευθύνουμε έκκληση σε εσάς, κύριε πρόεδρε, ώστε ο κ. Ναβάλνι να λάβει αμέσως υπεύθυνη ιατρική γνώμη και την φροντίδα που έχει επειγόντως ανάγκη και στην οποία έχει δικαίωμα κάθε Ρώσος πολίτης» επισημαίνουν.

Εκτός από την Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και τον Σαλμάν Ρούσντι, την έκκληση υπογράφουν μεταξύ άλλων και ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Νοτιοαφρικανός συγγραφέας Τζον Κοτσέε, οι ηθοποιοί Τζουντ Λο και Βανέσα Ρεντγκρέιβ, οι συγγραφείς Τ.Κ.Ρόουλινγκ και Αρουντάτι Ρόι.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 31 Μαρτίου.

«Ο κ. Ναβάλνι παρουσιάζει κλινικές ενδείξεις σοβαρής νευρολογικής διαταραχής που εκφράζεται με συνεχείς πόνους στην πλάτη και απώλεια αίσθησης στο πόδι και τα χέρια. Επιπλέον υποφέρει από οξύ βήχα και υψηλό πυρετό» γράφουν στο κείμενό τους.

Παράλληλα, ιατρικό σωματείο που συνδέεται με τον Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι ο πολέμιος του Κρεμλίνου διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια και η όρασή του επιδεινώνεται έπειτα από πάνω από δύο εβδομάδες απεργίας πείνας.

Διαβάστε επίσης:

Αλεξέι Ναβάλνι: Κινδυνεύει με νεφρική ανεπάρκεια λόγω της απεργίας πείνας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ