ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Αναζητούνται δύο άνδρες στην Τσεχία με διαβατήρια στο όνομα των υπόπτων

Υπόθεση Σκριπάλ: Αναζητούνται δύο άνδρες στην Τσεχία με διαβατήρια στο όνομα των υπόπτων
Metropolitan Police via AP

Στο πλαίσιο της υπόθεσης δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, γίνεται γνωστό στην Τσεχία ότι η αστυνομία αναζητεί δύο άνδρες που κυκλοφορούν με ποικίλα διαβατήρια, ανάμεσά τους και ρωσικά διαβατήρια με τα ονόματα των υπόπτων Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ.

Πρόκειται για τα ονόματα που χρησιμοποίησαν οι δύο ύποπτοι στην επιχείρηση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ στην πόλη Σόλσμπερι της Αγγλίας το 2018.

Την ίδια στιγμή, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπιτς, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Χάματσεκ, ανακοίνωσαν την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών στην Πράγα που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία.

Οι τσεχικές υπηρεσίες Πληροφοριών ταυτοποίησαν ως πράκτορες των υπηρεσιών κατασκοπείας της Μόσχα 18 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Χάματσεκ.

«Δεκαοκτώ υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας πρέπει να εγκαταλείψουν την δημοκρατία μας εντός 48 ωρών» ανακοίνωσε.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπιτς, δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» που εμπλέκουν πράκτορες της GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, στην έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού το 2014.

«Εχουμε ικανούς λόγους να θεωρούμε ότι πράκτορες της μονάδας 29155 της GRU είναι αναμεμειγμένοι στην έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στο Βερμπετίτσε», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι έλαβε τις πληροφορίες χθες, Παρασκευή, χωρίς να εξηγήσει για ποιον λόγο η τσεχική κυβέρνηση δεν είχε ως τώρα πληροφορίες.

«Η έκρηξη προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημίες και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων, αλλά κυρίως σκότωσε δύο συμπατριώτες μας» πρόσθεσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης

Τσεχία: Απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας

Οι αποκαλύψεις «θα βλάψουν τις ρωσοτσεχικές σχέσεις», προέβλεψε ο Γιαν Χάματσεκ, ο οποίος έχει αντικαταστήσει προσωρινά τον φιλοευρωπαίο προκάτοχό του, Τόμας Πέτριτσεκ, ο οποίος απομακρύνθηκε την Δευτέρα από τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν επειδή αντιτάχθηκε στην χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V χωρίς το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ο Τόμας Πέτριτσεκ είχε επίσης εναντιωθεί σε ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας σε σχέδιο του πυρηνικού τομέα στην Τσεχία.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την απόπειρα δηλητηρίασης στο Σόλσμπερι το 2018», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην υπόθεση Σκριπάλ.

Και η Πολωνία ανακοίνωσε την Πέμπτη την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών που κατηγορούνται για «εχθρικές ενέργειες», αφού οι ΗΠΑ έλαβαν αντίστοιχα μέτρα ως απάντηση σε σειρά εχθρικών ενεργειών που αποδίδονται στην Μόσχα.

Η Τσεχική Δημοκρατία «αποφάσισε όπως φαίνεται να κλείσει την πρεσβεία της στην Μόσχα», δήλωσε διπλωματική πηγή στην Μόσχα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax - χωρίς να υπάρξει άμεσα κάποιο άλλο επίσημο σχόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ