ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία στηρίζει Τσεχία εν μέσω διαμάχης με τη Ρωσία

Η Βρετανία στηρίζει Τσεχία εν μέσω διαμάχης με τη Ρωσία
AP Photo/Petr David Josek

Την «πλήρη στήριξη» της Βρετανίας στην Δημοκρατία της Τσεχίας, που αποκάλυψε μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, εξέφρασε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ έπειτα από την απέλαση από την Πράγα 18 Ρώσων διπλωματών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει την πλήρη στήριξή του προς τους Τσέχους συμμάχους μας, οι οποίοι αποκάλυψαν μέχρι πού μπορεί η φθάσει η GRU (η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών) στην προσπάθειά της να πραγματοποιεί επικίνδυνες και κακόβουλες επιχειρήσεις--κάτι που υπογραμμίζει μια ανησυχητική συμπεριφορά που συνεχίζεται μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι», έγραψε ο Ράαμπ στο Twitter.

Η Πράγα απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες χθες και ανακοίνωσε ότι έρευνες συνδέουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

Οι απελάσεις και οι ισχυρισμοί της Πράγας έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερή της διαμάχη με τη Ρωσία από τέλος της κομμουνιστικής εποχής το 1989.

Παράλληλα, η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι αναζητά δύο άνδρες σε σχέση με σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες, που έχουν ρωσικά διαβατήρια με τα ονόματα Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, και πως οι άνδρες βρίσκονταν στην χώρα τις ημέρες πριν από την έκρηξη.

skripal.jpg
Οι δύο άνδρες που αναζητούνται ως ύποπτοι για την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών.Metropolitan Police via AP

Τα ονόματα αυτά ήταν ψευδώνυμα που χρησιμοποίησαν δύο αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού, τους οποίους Βρετανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν για την απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου μυστικού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι το 2018. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ανάμειξή της σε εκείνο το περιστατικό.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Πράγα ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter χθες ότι η Ουάσινγκτον «τάσσεται στο πλευρό του ακλόνητου συμμάχου της, της Τσεχικής Δημοκρατίας. Εκτιμούμε τη σημαντική τους δράση να επιβάλουν τίμημα στη Ρωσία για τις επικίνδυνες ενέργειές της σε τσεχικό έδαφος».

Εξάλλου, ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Κάρελ Χάβλιτσεκ, δήλωσε σήμερα ότι είναι σχεδόν απίθανο η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom να συμμετάσχει στην κατασκευή ενός νέου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Δημοκρατία της Τσεχίας ή ακόμη και σε μια επανεξέταση ασφαλείας που θα προηγηθεί της υποβολής της προσφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ