ΚΟΣΜΟΣ

Νέο μέτωπο έντασης με τη Ρωσία: Σε ΕΕ και ΝΑΤΟ στρέφεται η Τσεχία - «Βρυχάται» η Μόσχα

Νέο μέτωπο έντασης με τη Ρωσία: Σε ΕΕ και ΝΑΤΟ στρέφεται η Τσεχία - «Βρυχάται» η Μόσχα
Άποψη του σοβιετικού μνημείου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Πράγα AP Photo/Petr David Josek

Εν μέσω της μεγαλύτερης διαμάχης με τη Ρωσία από το τέλος της κομμουνιστικής περιόδου, η Τσεχία ενημερώνει τους εταίρους της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ αναφορικά με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών με την κατηγορία της κατασκοπείας και τις έρευνες που συνδέουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία αντιδρά με οργή και απαντά με το ίδιο «νόμισμα» στη Μόσχα ανακοινώνοντας ότι απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες, στους οποίους και δίνει διορία 24 ωρών να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο πρεσβευτής της Τσεχίας κλήθηκε αργά την Κυριακή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενόσω το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδιδε ότι είναι πιθανό να ζητηθεί η αναστολή της λειτουργίας της διπλωματικής αποστολής της Τσεχίας στη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει πρόκληση εκ μέρους της Τσεχίας, ενώ παράλληλα «βλέπει» αμερικανικό «δάκτυλο» και κατηγορεί την Πράγα ότι «πασχίζει να ευχαριστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με φόντο τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας».

Η Ουάσινγκτον από πλευράς της, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει κάνει ήδη δημόσια δήλωση στήριξης της Πράγας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τσεχικής Δημοκρατίας στην αυστηρή της απάντηση στις ανατρεπτικές ενέργειες της Ρωσίας επί τσεχικού εδάφους. Πρέπει να απαντούμε αυστηρά στις ρωσικές ενέργειες που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την ενεργειακή ασφάλεια ή κρίσιμης σημασίας υποδομές των συμμάχων και εταίρων μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Χάματσεκ, γνωστοποίησε, εν τω μεταξύ, ότι πρόκειται να συζητήσει το ζήτημα με τους ομολόγους του κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αύριο, Δευτέρα.

Η Τσεχία ενημερώνει παράλληλα τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την έρευνα που φέρεται μάλιστα να «τοποθετεί» στο σημείο της έκρηξης στην αποθήκη πυρομαχικών δύο Ρώσους πράκτορες, οι οποίοι κατηγορούνται για την απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, το 2018 στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Αξιωματούχος της Συμμαχίας δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει την Δημοκρατία της Τσεχίας καθώς ερευνά τις «κακόβουλες ενέργειες» της Ρωσίας στο έδαφός της, κάνοντας λόγο για δείγμα «επικίνδυνης συμπεριφοράς» της Μόσχας.

«Πλήρη υποστήριξη» στην Πράγα εξέφρασε και η Βρετανία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει την πλήρη στήριξή του προς τους Τσέχους συμμάχους μας, οι οποίοι αποκάλυψαν μέχρι πού μπορεί η φθάσει η GRU [η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών] στην προσπάθειά της να πραγματοποιεί επικίνδυνες και κακόβουλες επιχειρήσεις -κάτι που υπογραμμίζει μια ανησυχητική συμπεριφορά που συνεχίζεται μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι» γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, κάνοντας αναφορά στην υπόθεση Σκριπάλ.

Η Πράγα απέλασε το Σάββατο 18 Ρώσους διπλωμάτες με την υποψία ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται σε έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014, η οποία στοίχισε τη ζωή δύο ατόμων.

Ο υπουργός Εσωτερικών και εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Χάματσεκ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι ανακριτές θεωρούν πως η έκρηξη στην αποθήκη είχε στόχο ένα φορτίο με όπλα που επρόκειτο να μεταφερθεί από την αποθήκη.

Το εβδομαδιαίο ερευνητικό έντυπο της Τσεχίας Respekt έγραψε χθες ότι το φορτίο με τα όπλα προοριζόταν για έναν Βούλγαρο έμπορο όπλων, ο οποίος θεωρείται ότι προμήθευε την Ουκρανία σε μία περίοδο κατά την οποία οι υποστηριζόμενοι από την Ρωσία αυτονομιστές μάχονταν ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας.

Η Respekt και το κρατικό ραδιόφωνο της Τσεχίας κατονόμασαν τον Βούλγαρο έμπορο όπλων που, όπως υποστήριξαν, Ρώσοι πράκτορες επιχείρησαν αλλά απέτυχαν να σκοτώσουν. Από την πλευρά της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Seznamzpravy.cz έγραψε ότι το φορτίο των όπλων πιθανόν να προοριζόταν για τους Σύρους αντάρτες.

Σκληρά αντίποινα προαναγγέλλει η Ρωσία

Από ρωσικής πλευράς, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «εχθρική κίνηση» όσον αφορά τις απελάσεις, απέκρουσε ως ανυπόστατες τις κατηγορίες περί ανάμειξης στην έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών, και διαμήνυσε ότι θα ληφθούν σκληρά ανταποδοτικά μέτρα εναντίον της Τσεχίας

«Θα λάβουμε ανταποδοτικά μέτρα που θα υποχρεώσουν αυτούς που προέβησαν σε αυτή την πρόκληση να αντιληφθούν πλήρως την ευθύνη της καταστροφής των θεμελίων των τυπικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Χαρακτηρίζει τις αιτιάσεις της Τσεχίας παράλογες, καθώς η Πράγα στο παρελθόν είχε κατηγορήσει για την έκρηξη στην αποθήκη τους ιδιοκτήτες της, και δεσμεύεται για «σκληρή απάντηση».

«Η εχθρική αυτή κίνηση είναι η συνέχεια σε μία σειρά από αντιρωσικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Δημοκρατία της Τσεχίας τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο να μην δει κάποιος εδώ αμερικανικά ίχνη» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο κατηγορεί την Πράγα ότι «πασχίζει να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ με φόντο τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας».

Επισημαίνεται ότι η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε, παράλληλα, το Σάββατο ότι αναζητά δύο άνδρες σε σχέση με σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίοι φέρουν ρωσικά διαβατήρια με τα ονόματα Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, και πως οι άνδρες βρίσκονταν στην χώρα τις ημέρες πριν από την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών.

Τα ονόματα αυτά ήταν ψευδώνυμα που χρησιμοποίησαν δύο αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού, τους οποίους Βρετανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν για την απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην μυστικού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. Η Μόσχα παγίως αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ