ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρά μηνύματα ΗΠΑ και ΕΕ προς τη Ρωσία για τον Αλεξέι Ναβάλνι

Αυστηρά μηνύματα ΗΠΑ και ΕΕ προς τη Ρωσία για τον Αλεξέι Ναβάλνι
AP

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Λευκός Οίκος προς την Ρωσία για το ενδεχόμενο θανάτου του Ρώσου επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χαρακτηριστικά για «συνέπειες» εάν πεθάνει ο αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι, η κατάσταση της υγείας του οποίου επιδεινώνεται ραγδαία.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στο CNNi ότι εξετάζονται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει σε αυτό το στάδιο. «Αλλά έχουμε δηλώσει ότι θα υπάρξουν συνέπειες, αν πεθάνει ο κ. Ναβάλνι».

«Αρχικά βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με πολλές δημοκρατίες στον κόσμο που συμμερίζονται την άποψή μας, για την επιβολή κυρώσεων σε απάντηση αυτού που έχει κάνει στον Ναβάλνι η ρωσική κυβέρνηση, σε απάντηση της χρήσης χημικού όπλου εναντίον του, πράγμα που παραβιάζει τους διεθνείς νόμους», εξήγησε ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Κατά δεύτερον, πληροφορήσαμε την ρωσική κυβέρνηση ότι αυτό που θα συμβεί στον κ. Ναβάλνι θα είναι δική τους ευθύνη και ότι θα είναι υπεύθυνοι ενώπιον της διεθνούς κοινότητας».

Σε ερώτηση για τον λόγο για τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι την Πέμπτη κατά την τοποθέτησή του σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία και δεν απαίτησε την απελευθέρωσή του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου απάντησε: «Θεωρήσαμε ότι αντί να κάνουμε δημόσιες δηλώσεις, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της υπόθεσης αυτής ήταν ιδιωτικά και μέσω των διπλωματικών διαύλων απευθείας προς τα υψηλότερα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης».

«Καμπανάκι» από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωσηπιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Ρωσία να προσφέρει στον Αλεξέι Ναβάλνι άμεση πρόσβαση «σε γιατρούς τους οποίους εμπιστεύεται», τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια και την υγεία του».

Σημειώνεται πως σύμμαχοι του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, προανήγγειλαν τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας, καλώντας σε μαζικές συγκεντρώσεις την 21η Απριλίου καθώς η κατάσταση της υγείας του 44χρονου απεργού πείνας επιδεινώνεται πλέον σοβαρά. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχη», διαμηνύοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «φέρει τεράστια ευθύνη».

Ταυτόχρονα Βερολίνο και Παρίσι επέκριναν με δριμύτητα την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στον Ρώσο επικριτή του Κρεμλίνου.

«Κατά την διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν την κατάσταση του Ναβάλνι», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Χάικο Μάας στην εφημερίδα Bild.

Ο Χάικο Μάας κάλεσε επειγόντως τις ρωσικές αρχές να προσφέρουν «την προσήκουσα ιατρική φροντίδα» στον ρώσο αντικαθεστωτικό, δεδομένης της «πολύ ανησυχητικής» επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απαίτησε ο Αλεξέι Ναβάλνι, που κρατείται στο στρατόπεδο Ποκρόφ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την Μόσχα, «να έχει πρόσβαση σε γιατρούς της εμπιστοσύνης του» προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμά σε ιατρική φροντίδα χωρίς καθυστέρηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε επίσης «εξαιρετικά ανήσυχος» για την κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι και αναφέρθηκε στην «τεράστια ευθύνη του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο γάλλος υπουργός άφησε επίσης να πλανάται η απειλή επιβολής επιπλέον ευρωπαϊκών κυρώσεων και ζήτησε την λήψη μέτρων για την διασφάλιση της κατάστασης της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι και την απελευθέρωσή του.

Πέραν της υπόθεσης Ναβάλνι, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι διαπιστώνει ότι «υπάρχει αυταρχική εκτροπή στην Ρωσία».

«Σήμα κινδύνου» για την υγεία του Ναβάλνι

Υπενθυμίζεται ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 31 Μαρτίου διαμαρτυρόμενος για την άρνηση των σωφρονιστικών αρχών, όπως καταγγέλλει, να του παράσχουν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα για τους έντονους πόνους που αντιμετωπίζει στο πόδι και στην πλάτη.

Γιατροί που πρόσκεινται στον Ναβάλνι έχουν σημάνει σήμα κινδύνου για τον 44χρονο απεργό πείνας αναφέροντας πως μπορεί να εκδηλώσει νεφρική ανεπάρκεια και να υποστεί καρδιακή ανακοπή ανά πάσα στιγμή.

Οι αρχές των ρωσικών φυλακών υποστηρίζουν ότι του πρόσφεραν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα, αλλά ο Ναβάλνι την αρνήθηκε ζητώντας να λάβει φροντίδα από γιατρό της επιλογής του του εκτός της φυλακής, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Η Ρωσία φυλάκισε τον Ναβάλνι για 2,5 χρόνια τον Φεβρουάριο για παραβίαση των όρων αναστολής, κατηγορία που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν κατασκευασμένη.

Συνελήφθη στα σύνορα κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από τη Γερμανία, όπου ανάρρωνε από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.

Το Κρεμλίνο διατείνεται ότι δεν έχει «δει» αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και τον έχει χαρακτηρίσει ανατρεπτικό στοιχείο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ