ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Συνέλαβαν τον τρίτο βομβιστή των Βρυξελλών

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Συνέλαβαν τον τρίτο βομβιστή των Βρυξελλών
Carl Court/Getty Images/Ideal Images

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την ταυτότητα του υπόπτου που συνελήφθη στην περιοχή Άντερλεχτ των Βρυξελλών, καθώς η πληροφορία της βελγικής εφημερίδας DH, ότι πρόκειται για τον καταζητούμενο Νατζίμ Λαχράουι, τον βομβιστή αυτοκτονίας του αεροδρομίου του Βρυξελλών, δεν επιβεβαιώνεται από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, ενώ άλλα δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, μιλούν μεν για σύλληψη, αλλά όχι του Λαχράουι. 

Η εφημερίδα DH που πρώτη μετέδωσε την πληροφορία ότι συνελήφθη ο Λαχραουί, ανασκεύασε, κάνοντας λόγο για λάθος στην αναγνώριση του υπόπτου. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique συνελήφθη ένας ύποπτος, αλλά δεν πρόκειται για τον Λαχραουί.

Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές δεν προχωρούν σε κανένα σχόλιο σχετικά με τις πληροφορίες για τη σύλληψη και παραπέμπουν στη συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι.

Οι βελγικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του από χθες που διέφυγε μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πυροδότησης των εκρηκτικών του στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ.

Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Σουφιάν Καγιάλ, ο 25χρονος ήταν καταζητούμενος επί μήνες από τις αρχές μετά την συμμετοχή του στις επιθέσεις το Παρίσι ενώ το DNA του είχε βρεθεί πάνω σε εκρηκτικά και γιλέκα αυτοκτονίας σε διαμέρισμα. Ο τρομοκράτης είχε νοικιάσει ένα από τα κρησφύγετα, στο Auvelais, όπου η ομάδα προετοίμασε το αιματοκύλισμα στο Παρίσι.

Οι αρχές της χώρας είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Νατζίμ Λαχράουι ο οποίος διέφυγε όταν ο εκρηκτικός μηχανισμός τον οποίο είχε μαζί του δεν εξερράγη. Ο Νατζίμ Λαχράουι, γνωστός ως «άνδρας στα λευκά» είναι ειδικός στην κατασκευή βομβών με τις αρχές να υποστηρίζουν ότι ήταν αυτός που είχε κατασκευάσει τα γιλέκα αυτοκτονίας των επιθέσεων στο Παρίσι.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές είχε ταξιδέψει μαζί με τον Αμπντεσλάμ στην Ουγγαρία, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για τον άνδρα που στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, διακρίνεται δίπλα από τους δύο μαυροντυμένους αδελφούς Χαλίντ και Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι, που φέρονται να ευθύνονται για το χθεσινό μακελειό στις Βρυξέλλες.

arxes copy

Το δημόσιο φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT μετέδωσε ότι οι δύο αδελφοί συμμετείχαν στις επιθέσεις των Βρυξελλών, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων και τον τραυματισμό 250, αλλά διευκρίνισε ότι έδρασαν σε δύο διαφορετικά σημεία, ο ένας φέρεται να διέπραξε την επίθεση στο αεροδρόμιο, και ο άλλος να ανατινάχθηκε μέσα στο μετρό, στο σταθμό Μάλμπεκ όπου τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

brothers

Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι, με ψεύτικο όνομα, είχε νοικιάσει το διαμέρισμα στη συνοικία Φόρεστ της βελγικής πρωτεύουσας, όπου την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία σκότωσε έναν ένοπλο κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.

Μετά από εκείνη την επιχείρηση οι αρχές βρήκαν μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους, ένα όπλο και ένα αποτύπωμα του βασικού υπόπτου των επιθέσεων του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή από τη βελγική αστυνομία.

Και οι δύο αδελφοί Ελ Μπακράουι έχουν ιδιαίτερα βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο για αδικήματα όμως που δεν είχαν σχέση μέχρι χθες με τρομοκρατία, σύμφωνα με το RTBF.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ζάβεντεμ όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο, οι δράστες έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί και μετέφεραν τις βόμβες μέσα στις βαλίτσες τους.

«Ήρθαν με ταξί στο αεροδρόμιο. Οι βόμβες ήταν μέσα στις βαλίτσες τους. Έβαλαν τις βαλίτσες σε καροτσάκια, οι δύο πρώτες εξερράγησαν. Η τρίτη ήταν πάλι σε καροτσάκι, όμως ο βομβιστής πρέπει να πανικοβλήθηκε και δεν υπήρξε άλλη έκρηξη», είπε ο δήμαρχος.

Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες συσχετίζουν τις επιθέσεις με την πρόσφατη σύλληψη του εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο Αμπντεσλάμ Σαλάχ. Πάντως, ερωτηματικά προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο οι δράστες ανενόχλητοι ετοίμασαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις καθώς οι Βρυξέλλες διατηρούσαν το τελευταίο διάστημα σε αυξημένα μέτρα ασφαλείας καθώς οι υπηρεσίες της χώρας είχαν πληροφορίες για επιθέσεις εντός του Βελγίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχές εντόπισαν δίπλα στο πτώμα του ενός εκ των φερόμενων ως δραστών ένα καλάσνικοφ, ενώ βρέθηκε και ζώνη με εκρηκτικά που δεν εξερράγησαν. Σε έρευνες της αστυνομίας σε συνοικία των Βρυξελλών, βρήκαν σε ένα σπίτι μια βόμβα με καρφιά, χημικά υλικά και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους

Την ίδια ώρα, μία ακτινογραφία ενός εκ των τραυματιών από τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο EPA.

Σε αυτήν απεικονίζεται μία μεγάλη βίδα στο κορμί του τραυματία. Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις, ότι οι δράστες έβαλαν στις βόμβες και τα εκρηκτικά, καρφιά και βίδες για να επιτύχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες

16422588

Βέλγος ΥΠΕΞ: Πιθανοί νέοι δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι

Συστάσεις στον κόσμο να μην κυκλοφορεί στο δρόμο στις Βρυξέλλες και να παραμείνει όπου βρίσκεται από τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Η απόλυτη προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε τους τραυματίες που είναι αρκετοί» είπε ο υπουργός στη βελγική τηλεόραση.

Παράλληλα διευκρίνισε πως η άλλη προτεραιότητα είναι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη «καθώς φοβόμαστε πως πιθανοί νέοι δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι».

Ισλαμικό Κράτος: Θα ζήσετε μαύρες μέρες

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διέπραξαν σειρά βομβιστικών επιθέσεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς και ζώνες, στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, πρωτεύουσας του Βελγίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του πρακτορείου AMAQ. Σύμφωνα με το Reuters στην δήλωση εκτοξεύονται απειλές για «μαύρες μέρες».

«Υποσχόμαστε στην σταυροφορική συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος πως τους περιμένουν μαύρες μέρες σαν ανταπόδοση για την επιθετικότητα τους απέναντι στον ISIS».

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες Ελλήνων

Συγκλονιστικές είναι οι αποκλειστικές εικόνες που εξασφάλισε το CNN Greece και απεικονίζουν τις δραματικές στιγμές λίγα λεπτά μετά την έκρηξη βόμβας στο μετρό των Βρυξελλών.

Οι Βρυξέλλες μοιάζουν έρημη πόλη, αφού στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο αστυνομία, πυροσβεστική και στρατός, δεδομένου ότι οι αρχές έχουν παρακαλέσει τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ όλα τα δημόσια κτίρια έχουν κατεβάσει ρολά.

Την εμπειρία του από το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο περιέγραψε στο CNN Greece ο Μιχάλης Κοτζαμάνης, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς έξω από το κτίριο του αεροδρομίου όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Όπως μας είπε, ακούστηκαν δύο εκρήξεις γύρω στις 8 το πρωί (τοπική ώρα).

«Ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος κι αρχικά πιστέψαμε ότι κάτι έπεσε από μια γειτονική οικοδομή, όπου γίνονται έργα», είπε ο κ. Κοτζαμάνης και πρόσθεσε ότι μόνο όταν ακούστηκε «το δεύτερο μπαμ και είδαμε τους καπνούς και τα σπασμένα τζάμια καταλάβαμε ότι πρόκειται για έκρηξη».

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, που από εκείνη την ώρα έχει κλείσει, έχει υποστεί σοβαρότατες υλικές ζημιές, καθώς όπως μας είπε ο κ. Κοτζαμάνης έχει πέσει μία οροφή, ενώ μεγάλο μέρος του κτιρίου που ήταν τζαμαρίες, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στη βελγική πρωτεύουσα μετά το διπλό χτύπημα των τρομοκρατών, ο κ. Κοτζαμάνης είπε χαρακτηριστικά πως οι Βρυξέλλες μοιάζουν με εγκαταλελειμμένη πόλη: «Πανεπιστήμια, σχολεία, δημόσια κτίρια έχουν κλείσει, στους δρόμους δεν κυκλοφορεί τίποτα πέρα από τον στρατό, την αστυνομία και την πυροσβεστική, ενώ μας έχουν ζητήσει να μείνουμε στα σπίτια μας».

Για την κατάσταση που επικρατεί στη βελγική πρωτεύουσα μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα μίλησε στο CNN Greece η υπάλληλος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες Στέλλα Δαυίδ.

«Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Έχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αστυνομία, πολιτικές υπηρεσίες. Είμαστε όλοι σε εγρήγορση», ανέφερε η κα Δαυίδ και πρόσθεσε: «Έχουμε ενημερωθεί από τις υπηρεσίες μας να εγκαταλείψουμε τα κτίρια στα οποία βρεθήκαμε το πρωί για συνεδριάσεις. Ωστόσο, όσοι από τους συναδέλφους βρέθηκαν για συνεδριάσεις πριν από τις εκρήξεις, δεν μπορούν να διαφύγουν. Είναι εγκλωβισμένοι, ασφαλείς μέσα στο κτίριο αυτό».

Την εμπειρία του από το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες περιέγραψε στο CNN Greece o Θοδωρής Βασιλόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εδρεύει στη βελγική πρωτεύουσα.

Το σπίτι του βρίσκεται απέναντι από την έξοδο του σταθμού Μάλμπεκ του μετρό των Βρυξελλών, και όπως μας είπε αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί όταν άκουσε έναν θόρυβο και τις κραυγές του κόσμου που έτρεχε αλαφιασμένος για να σωθεί.

Ο κ. Βασιλόπουλος περιέγραψε τις εικόνες των αιμόφυρτων ανθρώπων που έβγαιναν από τον σταθμό του μετρό, ενώ σημείωσε πως τα σωστικά συνεργεία και οι αρχές ασφαλείας έφτασαν άμεσα στο σημείο, παρέχοντας βοήθεια σε όσους την χρειάζονταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ