ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τραυματισμοί και συλλήψεις στη διάρκεια συγκρούσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ισραήλ: Τραυματισμοί και συλλήψεις στη διάρκεια συγκρούσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
AP/Maya Alleruzzo

Συλλήψεις και οκτώ τραυματισμοί σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, στην περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και την πόλη Γιάφα, στο Ισραήλ

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε τρεις ανθρώπους.

Διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες και κροτίδες εναντίον των δυνάμεων της τάξης, δήλωσε η ισραηλινή αστυνομία, διευκρινίζοντας πως κανείς αστυνομικός δεν τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στην Παλιά Πόλη όπου η αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση σε ζώνες που είναι συνήθως ιδιαίτερα πολυσύχναστες στη διάρκεια της νηστείας του ραμαζανιού η οποία μόλις ξεκίνησε.

Στη Γιάφα, όπου πέντε άνθρωποι προσήχθησαν, η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν Άραβες Ισραηλινοί κάτοικοι επιτέθηκαν στον επικεφαλής μιας γιεσίβα - σχολής όπου διδάσκεται το Ταλμούδ.

Δύο άνδρες περίπου 30 ετών συνελήφθησαν, ανέφερε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της σχολής Μοσέ Σέντοβιτς που συνόδευε τον ραβίνο την ώρα των φερόμενων γεγονότων, επιθεωρούσαν μαζί ένα σημείο όπου θα μπορούσαν να αναγερθούν κατοικίες για τους σπουδαστές.

«Οι εβραϊκές κοινότητες της Γιάφα είναι πιο αδύναμες και περισσότερο συγκρατημένες, ήρθαμε για να τις ενισχύσουμε», δήλωσε ο Σέντοβιτς στη δημόσια ισραηλινή ραδιοφωνία.

Για τον βουλευτή Σάμι Αμπού Σεχάντεχ, έναν Άραβα Ισραηλινό κάτοικο της Γιάφα, εκείνοι που προωθούν την κατασκευή αυτών των κατοικιών επιδιώκουν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της συνοικίας. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια επικίνδυνη ιδεολογία για μια μικτή πόλη», είπε.

Μετά την επίθεση Άραβες Ισραηλινοί κάτοικοι και σπουδαστές της γιεσίβα συγκρούστηκαν στους δρόμους.

Αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων παρενέβησαν, μερικές φορές βίαια, σε συνοικίες όπου κάτοικοι χρησιμοποίησαν κροτίδες με αποτέλεσμα να προκληθεί καπνός. Ορισμένοι εκσφενδόνισαν πέτρες, ανέφερε η αστυνομία, δύο μέλη της οποίας τραυματίστηκαν.

Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν στα γεγονότα αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ