ΚΟΣΜΟΣ

Στρατηγική ενίσχυση του διπλωματικού προφίλ της ΕΕ σε Ινδία-Ειρηνικό με το βλέμμα στην Κίνα

Στρατηγική ενίσχυση του διπλωματικού προφίλ της ΕΕ σε Ινδία-Ειρηνικό με το βλέμμα στην Κίνα
Διπλωμάτες της ΕΕ δηλώνουν πως το σχέδιο δεν στρέφεται «εναντίον της Κίνας» John Thys/FILE via AP

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ενισχύσει την επιρροή της στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού σε τομείς από την ασφάλεια μέχρι και την υγεία για να προστατεύσει τα συμφέροντά της και να αντιδράσει στην αυξανόμενη ισχύ της Κίνας -παρόλο που η Ένωση επιμένει πως η στρατηγική της δεν στρέφεται εναντίον του Πεκίνου.

Με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, που πρώτη παρουσίασε τρόπους για την εμβάθυνση των σχέσεων με χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, η ΕΕ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το νέο αυτό σχέδιο για να δείξει στο Πεκίνο ότι στέκεται ενάντια στη διάδοση του αυταρχισμού.

«Η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική της εστίαση, την παρουσία και τις δράσεις στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού [..] βασισμένη στην προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου» αναφέρουν σε δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Διπλωμάτες δήλωσαν πως το σχέδιο δεν στρέφεται «εναντίον της Κίνας».

Το έγγραφο αυτό των 10 σελίδων θα ακολουθήσει τώρα μια πιο λεπτομερής στρατηγική τον Σεπτέμβριο, όπως συμφωνήθηκε κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα, Δευτέρα, με τους ΥΠΕΞ των «27» να επισημαίνουν πως θα επιδιώξουν να εργασθούν με «ομόφρονες εταίρους» για να υποστηρίξουν τα θεμελιώδη δικαιώματα στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού.

Το σχέδιο μπορεί να σημάνει ένα εντονότερο διπλωματικό προφίλ της ΕΕ στα ζητήματα της περιφέρειας Ινδίας-Ειρηνικού, περισσότερο προσωπικό της ΕΕ και περισσότερες επενδύσεις στην περιφέρεια και πιθανόν μεγαλύτερη παρουσία ασφαλείας, όπως αποστολή πλοίων μέσω της Νότιας Σινικής Θάλασσας ή συμμετοχή Ευρωπαίων σε αυστραλιανές περιπόλους, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.

Ενώ η Κίνα δεν αναφέρεται ρητά, η γλώσσα που χρησιμοποιείται στη δήλωση των ΥΠΕΞ της ΕΕ φανερώνει υποστήριξη στην προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, έναντι της Κίνας, εν μέσω ανησυχιών ότι το Πεκίνο επιδιώκει τεχνολογικό και στρατιωτικό εκσυγχρονισμό, ο οποίος απειλεί τη Δύση και τους εμπορικούς εταίρους της στην Ασία.

Διπλωμάτες της ΕΕ αναφέρουν πως χώρες στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού θέλουν από την ΕΕ να είναι δραστήρια στην περιοχή για να κρατήσει ανοικτό το εμπόριο και να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω χώρες δεν θα είναι αναγκασμένες να επιλέξουν ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον, οι σχέσεις των οποίων μετατρέπονται σε συγκρουσιακές.

«Η ΕΕ θα αναπτύξει περαιτέρω συμπράξεις και θα ενισχύσει συνέργειες με ομόφρονες εταίρους και αρμόδιους οργανισμούς στην ασφάλεια και την άμυνα» αναφέρεται στη δήλωση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ. «Αυτό θα περιλάβει απαντήσεις σε προκλήσεις έναντι της διεθνούς ασφάλειας, περιλαμβανομένης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας» σημειώνεται.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι η Ένωση διψάει για νέες εμπορικές σχέσεις και θεωρεί ότι η περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού προσφέρει μεγάλες δυνατότητες.

Στο έγγραφο της ΕΕ αναφέρεται επίσης πως η Ένωση θέλει να υπογράψει μια συμφωνία για επενδύσεις με την Κίνα, στην οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ' αρχήν στα τέλη του 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ