ΚΟΣΜΟΣ

Δήμαρχοι «μοίραζαν» υπηρεσιακά διαβατήρια σε Τούρκους που ήθελαν να μεταναστεύσουν την Ευρώπη

Δήμαρχοι «μοίραζαν» υπηρεσιακά διαβατήρια σε Τούρκους που ήθελαν να μεταναστεύσουν την Ευρώπη
AP Photo/Mehmet Guzel

Έρευνα σε βάρος δημοτικών αρχών «άνοιξε» στην Τουρκία μετά το σάλο που προκάλεσαν αποκαλύψεις για παράνομη διάθεση υπηρεσιακών διαβατηρίων σε δεκάδες Τούρκους υπηκόους που τα χρησιμοποίησαν για να εισέλθουν νόμιμα στην Ευρώπη, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ στη χώρα.

Η έρευνα ακολουθεί αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ότι 43 άτομα με ανάλογα διαβατήρια ταξίδεψαν στη Γερμανία τον Νοέμβριο για να παραστούν σε σεμινάριο για το Περιβάλλον και έκτοτε παρέμειναν εκεί.

Το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό έγγραφο, που ονομάζεται στην Τουρκία γκρίζο διαβατήριο, εκδίδεται συνήθως για αξιωματούχους που συμμετέχουν σε επίσημες αποστολές στο εξωτερικό.

«Ανοίγει» το δρόμο για ταξίδια χωρίς βίζα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τα 43 άτομα που παρέμειναν στη Γερμανία στάλθηκαν εκεί από δήμο που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην επαρχία Μαλάτεια στην ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα εναντίον του δήμου και έξι άλλων για παρόμοιες υποθέσεις κατάχρησης υπηρεσιακών διαβατηρίων.

Ο αντικυβερνήτης της Μαλάτεια, δύο ανώτεροι τοπικοί αξιωματούχοι, καθώς και ο επικεφαλής της ληξιαρχικής υπηρεσίας στην επαρχία, τέθηκαν σε αργία την περασμένη εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση.

Το υπουργείο Εσωτερικών διέταξε, επίσης, την αναστολή έκδοσης αυτού του τύπου διαβατηρίων σε εργαζόμενους εκτός δημοσίου τομέα που αποστέλλονται στο εξωτερικό από δημοτικές αρχές.

Πηγή που επικαλέστηκε ο δικτυακός τόπος του τηλεοπτικού δικτύου HaberTurk ισχυρίστηκε ότι 450 έως 500 Τούρκοι ταξίδεψαν στην Ευρώπη παρανόμως χρησιμοποιώντας υπηρεσιακά διαβατήρια και ότι ορισμένοι από αυτούς που έφυγαν για τη Γερμανία είχαν πληρώσει έως και 6.000 ευρώ στις τοπικές αρχές για να λάβουν το ταξιδιωτικό έγγραφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ