ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο πρόεδρος του Τσαντ στο πεδίο της μάχης μετά από συγκρούσεις με αντάρτες

Πέθανε ο πρόεδρος του Τσαντ στο πεδίο της μάχης μετά από συγκρούσεις με αντάρτες
Ludovic Marin/Pool Photo via AP, File

Πέθανε ξαφνικά, αφού υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία εδώ και 30 χρόνια μετά από συγκρούσεις με αντάρτες

Ο 68χρονος Ντεμπί διοικούσε τον στρατό του σε μάχες εναντίον ανταρτών στο νότιο Τσαντ, όταν τραυματίστηκε πολύ σοβαρά.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του από την κρατική τηλεόραση.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας, αρχηγός του κράτους, ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο άφησε την τελευταία του πνοή υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα στο πεδίο της μάχης. Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε στο λαό του Τσαντ το θάνατο σήμερα, Τρίτη 20 Απριλίου 2021, του στρατάρχη του Τσαντ», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Αζέμ Μπερμαντόα Αγκούνα σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Λίγο αργότερα, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ένας από τους γιους του, ο 37χρονος στρατηγός και διοικητής της προεδρικής φρουράς Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο, ηγείται του στρατιωτικού συμβουλίου στο οποίο ανατέθηκε να αντικαταστήσει τον εκλιπόντα πρόεδρο.

«Ένα στρατιωτικό συμβούλιο συστάθηκε με επικεφαλής τον γιο του, τον στρατηγό Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Αζέμ Μπερμαντόα Αγκούνα. «Το συμβούλιο συνεδρίασε αμέσως και ενέκρινε τον χάρτη της μετάβασης», πρόσθεσε.

Στρατιωτικός καριέρας

Ο 68χρονος Ντεμπί, στρατιωτικός καριέρας που κατέλαβε την εξουσία το 1990 έπειτα από πραξικόπημα και τον περασμένο Αύγουστο προήχθη στον βαθμό του στρατάρχη, είχε μόλις επανεκελγεί για μια θητεία 6 ετών κερδίζοντας το 79,32% των ψήφων, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ από την εθνική εκλογική επιτροπή.

Υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί είχαν δηλώσει χθες πως ο αρχηγός του κράτους μετέβη το Σάββατο και την Κυριακή στο μέτωπο, όπου ο στρατός του αντιμετωπίζει αντάρτες οι οποίοι είχαν εξαπολύσει επίθεση ανήμερα των εκλογών, στις 11 Απριλίου, από βάσεις στη Λιβύη.

Οι αντάρτες, τους οποίους ο στρατός διαβεβαίωσε πως νίκησε στις μάχες, είχαν αναφέρει σε ανακοίνωση πως ο Ντεμπί είχε τραυματισθεί, όμως η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ