ΚΟΣΜΟΣ

«Απαντά» η Ρωσία στο «κατηγορώ» για κατασκοπεία απελαύνοντας διπλωμάτες της Βουλγαρίας

«Απαντά» η Ρωσία στο «κατηγορώ» για κατασκοπεία απελαύνοντας διπλωμάτες της Βουλγαρίας
Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπόικο Μπορίσοφ σε λιγότερο τεταμένες εποχές... Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Με φόντο το σκάνδαλο κατασκοπείας που είχε οδήγησει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Σόφια τον περασμένο μήνα, η Μόσχα προέβη σήμερα, Τρίτη, σε «αντίποινα» απελαύνοντας επίσης δύο Βούλγαρους διπλωμάτες από το έδαφός της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση κοινοποιήθηκε στον πρεσβευτή της Βουλγαρίας στην Μόσχα, Ατανάς Κράστιν, ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο.

Η απόφαση απέλασης αφορά τον πρώτο γραμματέα των βουλγαρικών προξενικών υπηρεσιών και τον πρώτο γραμματέα της βουλγαρικής πρεσβείας αρμόδιο για εμπορικές και οικονομικές υποθέσεις.

Ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο κατόπιν της επίσκεψής του.

Αρκετά λεπτά πριν από την άφιξή του, ένα αυτοκίνητο με σημαία της ΕΕ είχε φθάσει επίσης στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα μετά την απέλαση από την Σόφια των Ρώσων διπλωματών.

Οι απελάσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την απαγγελία κατηγοριών από τους εισαγγελείς εις βάρος έξι προσώπων, ανάμεσά τους πρώην και νυν αξιωματικοί της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Κατόπιν της απαγγελίας του κατηγορητηρίου, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, είχε καλέσει τη Ρωσία «να σταματήσει την κατασκοπεία» στη χώρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ