ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν επικοινώνησε με την οικογένεια Φλόιντ - «Προσεύχομαι η ετυμηγορία να είναι η σωστή»

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν επικοινώνησε με την οικογένεια Φλόιντ - «Προσεύχομαι η ετυμηγορία να είναι η σωστή»
(AP Photo/Evan Vucci)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως «προσεύχεται η ετυμηγορία να είναι η σωστή ετυμηγορία» στη δίκη του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, που κατηγορείται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ πέρυσι τον Μάιο στη Μινεάπολη. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως κατά τη γνώμη του τα στοιχεία είναι συντριπτικά. 

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε πως επικοινώνησε με την οικογένεια του 46χρονου Αφροαμερικανού τηλεφωνικά τη Δευτέρα, για να τους διαβεβαιώσει ότι προσεύχεται για αυτήν και είπε ότι «μπορεί να φανταστεί μόνο την πίεση και το άγχος που αισθάνονται».

«Είναι μια καλή οικογένεια και ζητούν ειρήνη και ηρεμία ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η ετυμηγορία», δήλωσε ο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι σχολιάζει τώρα σχετικά με τη δίκη, επειδή οι ένορκοι έχουν αποσυρθεί προκειμένου να αποφασίσουν κεκλεισμένων των θυρών επί της ενοχής ή όχι του Σοβίν.

«Γνωρίζω την οικογένεια του Τζορτζ, όχι μόνο περιστασιακά. Έχω περάσει χρόνο μαζί τους, έχω περάσει χρόνο με τη μικρή κόρη του Γιάννα - θα πρέπει να δείτε αυτό το όμορφο παιδί - και τον αδερφό του, και τα δύο αδέλφια στην πραγματικότητα. Έτσι μπορώ να φανταστώ μόνο την πίεση και το άγχος που νιώθουν. Και περίμενα λοιπόν μέχρι να αποσυρθούν οι ένορκοι και μετά τους κάλεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιντεν έχει καταγγείλει επανειλημμένα τον θάνατο του Φλόνιτ, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε σχολιάσει τη δίκη καθεαυτή. Οι δηλώσεις του Μπάιντεν γίνονται την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει πώς θα χειριστεί την επερχόμενη ετυμηγορία, εξετάζοντας ακόμα και αν ο Μπάιντεν θα έπρεπε να απευθύνει διάγγελμα στο λαό.

Οι ένορκοι αποσύρθηκαν από χθες για να συζητήσουν και να αποφανθούν επί της ενοχής του Ντέρεκ Σόβιν, του 45χρονου πρώην αστυνομικού ο οποίος γονάτισε πάνω στον λαιμό του Φλόιντ, προσπαθώντας να τον συλλάβει για ένα μικροαδίκημα. Επί εννέα λεπτά, ο Σόβιν παρέμεινε γονατισμένος πάνω στον 46χρονο, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος μπρούμυτα στο έδαφος, με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες στην πλάτη.

Η δίκη διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς στην πόλη οργανώνονται και πάλι καθημερινές διαδηλώσεις, μετά τον πρόσφατο θάνατο ενός νεαρού Αφροαμερικανού ο οποίος πυροβολήθηκε από μια λευκή αστυνομικό κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.

Για τις εισαγγελικές αρχές, που κάλεσαν περίπου 40 μάρτυρες να καταθέσουν, ο Φλόιντ πέθανε από ασφυξία, λόγω της πίεσης που του ασκούσε ο Ντέρεκ Σόβιν στον λαιμό και την πλάτη. Ένας μάρτυρας, ο πνευμονολόγος Μάρτιν Τόμπιν, εξήγησε ότι ο Αφροαμερικανός είχε καρδιολογικά προβλήματα αλλά ακόμη και ένας άνθρωπος με καλή υγεία «θα πέθαινε» αν βρισκόταν στην ίδια θέση.

Οι καταδίκες αστυνομικών για ανθρωποκτονίες είναι πολύ σπάνιες στις ΗΠΑ, αφού οι ένορκοι έχουν την τάση να τους απαλλάσσουν λόγω αμφιβολιών.

Ο Ντέρεκ Σόβιν αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη του.

Αν οι ένορκοι δεν καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση, ο δικαστής θα αναγκαστεί να κηρύξει κακοδικία.

Η περίπτωση να μην καταδικαστεί ο αστυνομικός ανησυχεί τις τοπικές αρχές. Το κλίμα είναι τεταμένο στην πόλη, οι καταστηματάρχες έχουν βάλει ξύλινες προστατευτικές κατασκευές στις εισόδους των μαγαζιών τους και στους δρόμους περιπολούν μέλη της Εθνοφρουράς.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», είπε μια κάτοικος της Μινεάπολης, η 60χρονη Τζανέι Κλάντον. «Θα γίνει έκρηξη», αν δεν κριθεί ένοχος ο Σόβιν, προέβλεψε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ