ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στην «κορυφή» για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις οι Πράσινοι

Γερμανία: Στην «κορυφή» για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις οι Πράσινοι
Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ AP Photo/Jens Meyer

Σε κυρίαρχη δύναμη αναδεικνύονται για πρώτη φορά στη Γερμανία οι Πράσινοι -με ποσοστό 28% και έπονται με διαφορά οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (21%), βάσει δημοσκόπησης των δικτύων RTL και ntv.

Μετά τον καθορισμό των κορυφαίων υποψηφίων Χριστιανοδημοκρατικού και Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CDU/ CSU), Άρμιν Λάσετ, και των Πρασίνων (Die Gruenen), Αναλένα Μπέρμποκ, οι Πράσινοι βρίσκονται ξαφνικά πολύ μπροστά από Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).

Διαβάστε επίσης

Αναλένα Μπέρμποκ: Το «πείραμα» των Γερμανών Πρασίνων στο τέλος της εποχής Μέρκελ

Υποψήφιος καγκελάριος Λάσετ: Η χαοτική εκλογή, ο πραγματικός νικητής και το στοίχημα για ενότητα

Για πρώτη φορά, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα προτιμούσε τους Πράσινους σε ποσοστό 28%, εάν διεξάγονταν εθνικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, ενώ τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές θα ψήφιζε μόνο το 21%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση των δικτύων RTL και ntv που διενεργήφθηκε στις 19 και 20 Απριλίου

Από τις αρχές Μαρτίου, τα αδελφά κόμματα CDU/CSU έχουν χάσει το ένα τρίτο των ψηφοφόρων τους, ενώ οι Πράσινοι έχουν κερδίσει περισσότερο από 50%.

Επίσης, μόνο ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες (32%) πιστεύει ότι η επιλογή του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, ως υποψηφίου για την καγκελαρία ήταν είναι μια καλή απόφαση.

Από την άλλη πλευρά, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) είναι της άποψης ότι οι πιθανότητες εκλογικής νίκης Χριστιανοδημοκρατών/Χρισταινοκοινωνιστών έχουν επιδεινωθεί. Οι ψηφφόροι του CDU, μάλιστα, το πιστεύουν σε ποσοστό το 67% και του CSU, του οποίου ο πρόεδρος είναι ο Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος τελικά ηττήθηκε από τον Λάσετ, σε ποσοστό 90%.

Μόνο το 17% των ερωτηθέντων πιστεύει αυτή τη στιγμή ότι η δημοτικότητα του Λάσετ θα αυξηθεί τους μήνες που προηγούνται των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Τα τρία τέταρτα του συνόλου των ερωτηθέντων δεν το πιστεύουν αυτό -στα ανατολικά κρατίδια μάλιστα σε ποσοστό 88%.

Το 54% πιστεύει ότι η επιλογή της συμπροέδρου των Πράσινων, Αναλένα Μπέρμποκ, ως υποψήφιας καγκελαρίου είναι μια καλή απόφαση (56% στα δυτικά κρατίδια και 41% στα ανατολικά). Εκτός από τους υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η πλειοψηφία των ψηφοφόρων όλων των άλλων κομμάτων αξιολογεί την απόφαση ως καλή.

Το 35% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πιθανότητες των Πρασίνων έχουν βελτιωθεί με την Μπέρμποκ και μόνο το 13% πιστεύει ότι οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί. Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν έχει σαφή γνώμη σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Εάν διεξάγονταν οι εθνικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) θα λάμβανε 13%, δηλαδή δύο μονάδες λιγότερες από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) βελτιώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και θα ελάμβανε 12% και η Αριστερά (Die Linke) βελτιώνεται κατά μία μονάδα και θα λάμβανε 7%. Το AfD θα παρέμενε στο 11%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ