ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι καλεί Πούτιν σε συνάντηση στην εμπόλεμη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας

Ζελένσκι καλεί Πούτιν σε συνάντηση στην εμπόλεμη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας
Ουκρανός στρατιώτης στη γραμμή αντιπαράθεσης στα ανατολικά της χώρας του, κοντά στο Ντονέτσκ AP Photo/Roma Mostetskiy

Σε συνάντηση προς αποκλιμάκωση της έντασης ακόμη και στην εμπόλεμη ζώνη του Ντονμπάς καλεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Κύριε Πούτιν! Είμαι έτοιμος να πάω ακόμη πιο πέρα και να σας προσκαλέσω να με συναντήσετε σε οποιαδήποτε περιοχή του ουκρανικού Ντονμπάς, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος» ανέφερε ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του προς το έθνος που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας.

Η δήλωση Ζελένσκι έρχεται την ώρα που έχει χτυπήσει «κόκκινο» η ένταση στην ανατολική Ουκρανία με το φόβο ανάφλεξης να εντείνεται καθημερινά.

Η Ρωσία έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη στα χρονικά συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας -αναπτύσσοντας πάνω από 150.000 στρατιώτες και στήνοντας παράλληλα νοσοκομεία εκστρατείας-, όπως δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο επικεφαλής διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, απηχώντας τη μεγάλη ανησυχία της Ένωσης για τον κίνδυνο ανάφλεξης.

Οι δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ ήλθαν κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ΥΠΕΞ των «27» είχαν συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στα χρονικά ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, και προειδοποίησε: «Όταν συγκετρώνεις μεγάλο αριθμό στρατευμάτων, η σπίθα μπορεί να ανάψει οποιαδήποτε στιγμή».

Ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης είναι «προφανής» και η «κατάσταση πραγματικά ανησυχητική» επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα ουκρανικά σύνορα και στην Κριμαία» ανέφερε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αναπτύσσει επίσης στα σύνορα «νοσοκομεία εκστρατείας» και «πολεμοφόδια».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρνήθηκε να αποκαλύψει την πηγή της πληροφόρησης αναφορικά με τον αριθμό των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, μεταδίδει σχετικά το πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία σε αποκλιμάκωση και παράλληλα εξέφρασε την «ισχυρή στήριξη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κίεβο.

Η Ρωσία από την πλευρά της επιμένει ότι «δεν απειλεί κανέναν», καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως ουκρανικές «προκλήσεις».

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης χθες πως ένας στρατιωτικός τραυματίστηκε θανάσιμα και άλλος ένας διακομίσθηκε στο νοσοκομείο αφού χτυπήθηκαν χθες, Κυριακή, από θραύσματα βλημάτων όλμων που ερρίφθησαν σε ουκρανικές θέσεις από φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο πόλεμος στο Ντονμπάς έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου αφότου ξέσπασε προ επταετίας μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ