ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Φλόιντ: Δάκρυα χαράς μετά την καταδίκη Σόβιν - Στη φυλακή ίσως και για 40 χρόνια ο ένοχος

Δίκη Φλόιντ: Δάκρυα χαράς μετά την καταδίκη Σόβιν - Στη φυλακή ίσως και για 40 χρόνια ο ένοχος
AP Photo/John Minchillo

Ας μια βαθιά ανάσα.. δικαιοσύνης δέχθηκε η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ, και όχι μόνο, την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος τον περασμένο Μάιο βρήκε φρικτό θάνατο, εγκλωβισμένος για περισσότερα από 9 λεπτά κάτω από το γόνατο του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

Ο 45χρονος, λευκός, πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν είχε καταγραφεί από τις κάμερες διάφορων τηλεφώνων περαστικών να πιέζει τον λαιμό του μαύρου συνομηλίκου του, ο οποίος επανειλημμένα εκλιπαρούσε για τη ζωή του, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Ο αδόκητος θάνατός του -έχοντας διαπράξει μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα το «έγκλημα» να δώσει ένα μάλλον πλαστό εικοσαδόλαρο στον ταμία ενός ψιλικατζίδικου στη Μινεάπολη- ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους μαύρους Αμερικανούς, πυροδοτώντας πολυήμερες ταραχές και βίαια επεισόδια.

Το 12μελές σώμα των ενόρκων του δικαστηρίου έκρινε τον Σόβιν ένοχο για όλες της κατηγορίες: ανθρωποκτονία από πρόθεση, ακούσια ανθρωποκτονία, βιαιοπραγία.

Δάκρια δικαίωσης από τον αδελφό του Τζορτζ Φλόιντ.AP Photo/Julio Cortez

Είχαν προηγηθεί τρεις ιδιαίτερα φορτισμένες εβδομάδες δίκης υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας εξαιτίας του φόβου των επεισοδίων.

Αμέσως μετά την εκφώνηση της ετυμηγορίας, η αντίδρασή του στην οποία ήταν μάλλον απαθής, επέστρεψε σε καθεστώς κράτησης. Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Στο άκουσμα της απόφασης, πανηγυρικές σκηνές εκτυλίχθηκαν έξω από το δικαστήριο αλλά και στους δρόμους της πόλης, όπου εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να χειροκροτούν και να φωνάζουν ενθουσιασμένοι. Το σημείο που έχασε τη ζωή του ο 46χρονος κατακλίστηκε από κόσμο και λουλούδια.

Η οικογένεια Φλόιντ εμφανίστηκε συγκινημένη στη συνέντευξη τύπου ενώ ο δικηγόρος της έκανε λόγο για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία» των ΗΠΑ.

Δεν είχε κι άδικο. Οι καταδίκες αστυνομικών στη χώρα αυτή είναι ιδιαίτερα σπάνιες.

Κόσμος πανηγυρίζει στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή.AP Photo/Julio Cortez

«Η οδυνηρά κερδισμένη δικαιοσύνη επιτέλους έφτασε» δήλωσε ο δικηγόρος Μπεν Κράμπ προσθέτοντας: «Στέλνει ένα καθαρό μήνυμα για την ανάγκη λογοδοσίας και επιβολής του νόμου».

Απόφαση - παρακαταθήκη

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όσο και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αμέσως μετά την ετυμηγορία επικοινώνησαν με την οικογένεια Φλόιντ.

«Τουλάχιστον τώρα αποδόθηκε κάποια δικαιοσύνη», ακούστηκε να λέει ο πρόεδρος. «Θα κάνουμε πολλά περισσότερα. Αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του αυθεντικού συστημικού ρατσισμού».

Την ίδια ώρα η Κάμαλα Χάρις προέτρεπε τους νομοθέτες να εγκρίνουν το νομοσχέδιο Τζορτζ Φλόιντ, το οποίο στοχεύει στη μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης στις ΗΠΑ. «Αυτό το νομοσχέδιο είναι η κληρονομιά του Τζορτζ Φλόιντ. Είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα», είπε.

Ανακοίνωση μετά το αποτέλεσμα εξέδωσε και η αστυνομία της Μινεάπολης: «Θέλουμε να εκφράσουμε την βαθιά μας λύπη προς την κοινότητα. Είναι κάτι που το νιώθουμε καθημερινά. Σε αυτήν την υπόθεση δεν υπάρχουν νικητές και σεβόμαστε την απόφαση των ενόρκων».

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Σόβιν αναμένεται να ασκήσει έφεση. Βασικό του επιχείρημα θεωρείται πως θα είναι η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, με την υπερασπιστική ομάδα να υποστηρίζει ότι ίσως επηρέασε το σώμα.

Έτσι ξεκίνησαν όλα: Τα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα που έβαλαν «φωτιά» στις ΗΠΑ

Νομοσχέδιο «Τζορτζ Φλόιντ»: «Πέρασαν» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι βαθιές αλλαγές στην αστυνομία

Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: Συγκλονιστική η κατάθεση της 18χρονης που τράβηξε το βίντεο της δολοφονίας

Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: Βίντεο από την κάμερα του Σόβιν δείχνει την αντίδρασή του μετά τη δολοφονία

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Οι πρώτες αντιδράσεις για την καταδίκη του Ντέρεκ Σόβιν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ