ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Το πείραμα της Γερμανίας για «Covid free διακοπές»

Κορωνοϊός: Το πείραμα της Γερμανίας για «Covid free διακοπές»
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Η παραθαλάσσια γερμανική πόλη Εκερνφέρντε, στις ακτές της Βαλτικής, ετοιμάζεται να εφαρμόσει πιλοτικά ένα πρόγραμμα για την υποδοχή τουριστών, τη στιγμή που η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle, η πόλη είναι γνωστή κυρίως γνωστή για τη βάση υποβρυχίων και ειδικών δυνάμεων που φιλοξενεί, ωστόσο το καλοκαίρι αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για μπάνια, θαλάσσια σπορ, πεζοπορία και περιηγήσεις σε γειτονικούς οικισμούς, πολλοί από τους οποίους παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον.

Ήδη από τη Δευτέρα (19/04) έχουν ανοίξει εκ νέου στην ευρύτερη περιοχή ξενοδοχεία, εστιατόρια, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος για τον τουρισμό.

Στο Εκερνφέρντε ανοίγει και η μαρίνα για ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη.

Ωστόσο, η απόφαση για την άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας σε αυτή την περιοχή, μόνον εύκολη δεν χαρακτηρίζεται, καθώς οι κάτοικοι εκφράζουν ανησυχία με φόντο την υποδοχή επισκεπτών και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Όμως, το πείραμα κρίθηκε απαραίτητο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να διερευνήσει εάν και κατά πόσον μπορεί να υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων, δεδομένου ότι σε λίγο καιρό ξεκινά και στη Γερμανία η νέα τουριστική σεζόν.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα αυστηρά, πολύ πιο αυστηρά από εκείνα που ίσχυαν μετά την άρση του πρώτου lockdown, τον Ιούνιο του 2020.

Τεστ κάθε δύο ημέρες

Ειδικότερα, κάθε επισκέπτης που καταφθάνει στο Εκερνφέρντε , θα πρέπει ήδη να προσκομίσει αρνητικό τεστ αντιγόνων, που έχει γίνει το πολύ 48 ώρες πριν από την άφιξή του. Το επόμενο τεστ προβλέπεται σε δύο μέρες, το μεθεπόμενο σε τέσσερις. Για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος οι αρχές έχουν προβλέψει συνολικά είκοσι σταθμούς για δωρεάν τεστ στην πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη και για έναν καφέ ή μία επίσκεψη σε εστιατόριο απαιτείται αρνητικό τεστ 48 ωρών. self test δεν αναγνωρίζονται. Μόνο στην πόλη του Εκερνφέρντε οι εστιάτορες μπορούν να περιποιούνται τους πελάτες σε κλειστή αίθουσα, στην υπόλοιπη περιοχή η εστίαση ανοίγει μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η κατάσταση θα αξιολογηθεί και πάλι το αργότερο στις 15 Μαΐου. Αν τα κρούσματα είναι λιγότερα από εκατό ανά 100.000 κατοίκους επί επτά συνεχείς ημέρες, το πιλοτικό πρόγραμμα θα παραταθεί, κατά πάσα πιθανότητα. Αν όμως εμφανιστούν περισσότερα κρούσματα και η κατάσταση κριθεί επιβαρυντική για το σύστημα υγείας, τότε το «πείραμα» θα πρέπει να τερματιστεί πρόωρα.

«Αν αυτό αποφασίσουν οι τοπικές υγειονομικές αρχές, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τερματίσουμε πρόωρα το πιλοτικό πρόγραμμα και να στείλουμε τον κόσμο στα σπίτια του», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομίας και Τουρισμού στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ - Χόλσταιν, Μπερντ Μπούχολτς.

Ακολουθούν και άλλα πιλοτικά προγράμματα

Το παράδειγμα του Εκερνφέρντε ακολουθούν και άλλες πόλεις στο συγκεκριμένο κρατίδιο, το πιο βόρειο της Γερμανίας, που ζει κυρίως από τον τουρισμό. Στην πόλη του Λίμπεκ το πιλοτικό πρόγραμμα θα άρχιζε σΐτα τέλη Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε για τις 3 Μαΐου μετά από μία ανεξήγητη άνοδο κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες. «Είναι ένα δράμα, μόνο αυτή η αναβολή στοιχίζει πάνω από 400.000 ευρώ», λέει στο NDR ο ιδιοκτήτης μεγάλου ξενοδοχείου στην παραλία Σαρμπόιτς, μία από τις δημοφιλέστερες της περιοχής. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ολόκληρο το ξενοδοχείο, που διαθέτει συνολικά 240 κλίνες, ήταν ήδη κλεισμένο από επισκέπτες που ήθελαν επιτέλους να απολαύσουν διακοπές δίπλα στη θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ