ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι - Μισέλ: Θλιβερή η κράτηση των υποστηρικτών του

Υπόθεση Ναβάλνι - Μισέλ: Θλιβερή η κράτηση των υποστηρικτών του
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

«Θλιβερή» χαρακτήρισε την κράτηση υποστηρικτών του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καλώντας τις αρχές να σέβονται το δικαίωμα της συνάθροισης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μισέλ σημείωσε: «Η κράτηση των υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι πριν από τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις στη Ρωσία σήμερα είναι θλιβερή. Οι αρχές πρέπει να σέβονται το δικαίωμα συνάθροισης.

Προτρέπω να παρασχεθεί η απαραίτητη και ποιοτική ιατρική περίθαλψη στον Αλεξέι Ναβάλνι και να αφεθεί ελεύθερος».

Ο Ρώσος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας, αναμένεται να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για κρατούμενους, σύμφωνα με ανακοίνωση της σωφρονιστικής υπηρεσίας της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις φυλακές ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας του 44χρονου αντιπολιτευόμενου πολιτικού είναι ικανοποιητική και ότι εξετάζεται από γιατρό σε καθημερινή βάση.

Πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως «Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει στον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή και η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη σύμφωνα με τους συμμάχους του, να έχει πρόσβαση στην κατάλληλη υγειονομική φροντίδα», ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ άσκησαν πίεση για την απελευθέρωσή του.

Ο 44χρονος Ναβάλνι, εξέχων αντίπαλος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου πως αρχίζει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος επειδή, όπως υποστηρίζει, η διεύθυνση της φυλακής αρνείται να του παράσχει επαρκή περίθαλψη για οξείς πόνους στο πόδι και την πλάτη.

«Καθιστούμε τις ρωσικές αρχές υπεύθυνες για την κατάσταση της υγείας του κ. Ναβάλνι», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ πριν από την τηλεδιάσκεψη των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι χθες, Κυριακή, εξέδωσαν κοινή δήλωση προειδοποιώντας ότι η ζωή του Ναβάλνι κινδυνεύει.

Δηλώσεις ευρωβουλευτών υπέρ Ναβάλνι

«Αναλάβετε τώρα δράση, αλλιώς το αίμα του κ. Ναβάλνι θα είναι για πάντα στα χέρια σας», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ηγείται του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που είναι το μεγαλύτερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε πως η ΕΕ, η οποία έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους τους οποιους θεωρεί υπεύθυνους για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να ετοιμάσει μια ειδική ιατρική ομάδα.

Δύο σύμμαχοι του Ναβάλνι, οι Βλαντίμιρ Ασούρκοφ και Λεονίντ Βολκόφ, έγραψαν στους υπουργούς της ΕΕ ζητώντας τους να συζητήσουν για την υγεία του Ναβάλνι κατά την σημερινή συνεδρίασή τους, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που είδε το Reuters.

Ο Μπορέλ δήλωσε πως οι υπουργοί έλαβαν την επιστολή.

Στην επιστολή διατυπώνονται ανησυχίες παρόμοιες με εκείνες που είχε εκφράσει την Τρίτη η σύζυγος του Ναβάλνι, η Γιούλια, η οποία είχε δηλώσει, αφου τον επισκέφθηκε στη φυλακή, πως ο Ναβάλνι δυσκολεύεται να μιλήσει και έχει χάσει περισσότερο βάρος.

«Η υγεία του Αλεξέι επιδεινώνεται σταθερά», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ