ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση: Οι Ιρλανδοί «βλέπουν» ενοποίηση του νησιού στα επόμενα 25 χρόνια

Δημοσκόπηση: Οι Ιρλανδοί «βλέπουν» ενοποίηση του νησιού στα επόμενα 25 χρόνια
AP Photo/Alessandra Tarantino

Βαθιά είναι η πεποίθηση τόσο των πολιτών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας όσο και αυτών της Βόρειας Ιρλανδίας οι οποίοι θεωρούν ότι σε 25 χρόνια η σημερινή βρετανική επαρχία θα είναι ανεξάρτητη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC, αυτό πιστεύουν το 54% των πολιτών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και το 51% των πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η αλλαγή αυτή δεν θα συμβεί στα 10 επόμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα συμπίπτει με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας RED C, που έγινε για λογαριασμό του European Movement Ireland (EMI) και η οποία δημοσιεύεται επίσης σήμερα.

Μόνο το 32% των ερωτηθέντων στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας θεωρούν ότι μία ενωμένη Ιρλανδία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προκύψει μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση RED C.

Η Βόρεια Ιρλανδία δημιουργήθηκε πριν από 100 χρόνια, όταν η Δημοκρατία της Ιρλανδίαςανεξαρτητοποιήθηκε από την βρετανική κυριαρχία, και έκτοτε η θέση της παραμένει επίμαχη.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναβίωσε την συζήτηση για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, που αριθμεί 1,9 εκατ. κατοίκους.

Το 56% των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, άρα, μία μεγάλη ομάδα του πληθυσμού θα μπορούσε να προτιμήσει την ένωση της επαρχίας με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας ώστε να παραμείνει στην Ενωση.

Το Brexit άνοιξε παλιές πληγές στην Βόρεια Ιρλανδία που παραμένει σημαδεμένη από τρεις δεκαετίες των "Troubles", της αιματηρής αναμέτρησης ανάμεσα στους καθολικούς και υποστηρικτές της επανένωσης της Ιρλανδίας και τους ενωτικούς, προτεστάντες, ένθερμους υποστηρικτές της βρετανικής κυριαρχίας.

Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998 έβαλε τέλος στην σύγκρουση και εγκαθίδρυσε μία εύθραυστη ειρήνη, με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, ωστόσο, να παραμένουν ενεργές.

Η ένταση αναζωπυρώθηκε πρόσφατα, τροφοδοτημένη από την οργή που προκλήθηκε από την θέσπιση νέων τελωνειακών ελέγχων ανάμεσα στην βρετανική επαρχία και την Βρετανία από την 1η Ιανουαρίου. Οι νέες ρυθμίσεις προκαλούν την έντονη οργή των ενωτικών που καταγγέλλουν την εγκαθίδρυση συνόρων στην Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Μόνο η βρετανική κυβέρνηση έχει την εξουσία να οργανώσει δημοψήφισμα για την ενοποίηση της Ιρλανδίας. Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ορίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να οργανώσει δημοψήφισμα, «εάν θεωρήσει ότι η πλειοψηφία των εκλογέων εκφράζει την επιθυμία η Βόρεια Ιρλανδία να πάψει να είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και να γίνει τμήμα μίας ενωμένης Ιρλανδίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ