ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις-Βρυξέλλες: Συνεχίζεται η αναζήτηση του «ανθρώπου με το καπέλο»

Εκρήξεις-Βρυξέλλες: Συνεχίζεται η αναζήτηση του «ανθρώπου με το καπέλο»

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό των αστυνομικών αρχών στο Βέλγιο με στόχο τη σύλληψη του Νατζίμ Λαχράουι , του «ανθρώπου με το καπέλο», ο οποίος φέρεται πως συμμετείχε και οργάνωσε τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών την Τρίτη.

Όπως ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Φρεντερίκ Φαν Ντε Λέου που έχει αναλάβει την έρευνα το σακίδιο του περιείχε τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό αλλά δεν εξερράγη. Επίσης, ο Βέλγος δικαστικός διευκρίνισε πως, αντιθέτως από την εικόνα που υπήρχε ως σήμερα, δεν βρέθηκαν όπλα των καμικάζι στο αεροδρόμιο.

Σημειώνεται πως δημοσιότητα έχει πάρει στο Βέλγιο το γεγονός πως ο Νατζίμ Λαχράουι έχει αδερφό τον Μουράντ Λαχράουι, σημαντικό αθλητή του Ταε Κβο Ντο που έχει εκπροσωπήσει το Βέλγιο σε διεθνείς διοργανώσεις. Ο 29χρονος αθλητής είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στην Πανεπιστημιάδα που έγινε πέρυσι στην Νότια Κορέα στην κατηγορία των 54 κιλών.

Μάλιστα ο Μουράντ δεχόταν συνεχώς από το πρωί αιτήματα για συνεντεύξεις από δημοσιογράφους στο Twitter, κάτι που τον ανάγκασε να κλείσει το λογαριασμό του.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ο πατέρας των δύο αδερφών ανέφερε στην αστυνομία πως αναγνώρισε τον γιο του, Λαχράουι, ως έναν από τους φυγάδες, «Δεν έχουμε ακούσει τιποτα από αυτόν τα τελευταία 3 χρόνια», δήλωσε στην αστυνομία.

Η διαθήκη του νεκρού καμικάζι

Ένα σημείωμα στο οποίο ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών, εμφανίζεται σε σύγχυση, αφού δηλώνει ότι "δεν ξέρει πια τι να κάνει" γιατί "τον καταζητούν οι πάντες", βρήκαν οι αρχές σε ηλεκτρονικό υπολογιστή που είχε πετάξει σε κάδο απορριμμάτων.
"Πάντα φυγάς, δεν ξέρω τι να κάνω πια, με ψάχνουν παντού, δεν είμαι ασφαλής”, αναφέρει στο σημείωμα ο Ελ Μπακράουι, αποσπάσματα του οποίου διάβασε σήμερα στη συνέντευξη τύπου ο Φρεντερίκ Φαν Λέου.

“Αν καθυστερήσω κι άλλο, κινδυνεύω να βρεθώ δίπλα του στο κελί", προσθέτει ο Μπακράουι, κάτι που ερμηνεύεται ως αναφορά στον Σαλά Αμπντεσλάμ, τον ύποπτο για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ στη "διαθήκη" αυτή ο Ελ Μπακράουι εμφανίζεται σε σύγχυση και δεν κάνει καμία αναφορά στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις που αιματοκύλησαν τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Φαν Λέου, ο υπολογιστής βρέθηκε σε έναν κάδο στον ίδιο δρόμο της κοινότητας Σάερμπεκ των Βρυξελλών όπου οι αστυνομικοί, ερευνώντας ένα διαμέρισμα, ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών, πυροκροτητές και μια βαλίτσα "γεμάτη με καρφιά και μπουλόνια".

Ο αδελφός του Χαλίντ, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε βαγόνι του μετρό στον σταθμό Μάλμπεκ, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Η έρευνα στο διαμέρισμα έγινε χάρη στη μαρτυρία ενός οδηγού ταξί ο οποίος αναγνώρισε τους τρεις υπόπτους από τη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία το απόγευμα της Τρίτης. Ο οδηγός είπε στις αρχές ότι νωρίς το πρωί είχε μεταφέρει στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών τους τρεις άνδρες.

Διαβάστε ακόμα:

Μόνο στο CNN Greece: Βίντεο ντοκουμέντο μέσα από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών αμέσως μετά το μακελειό

Επιθέσεις Βρυξέλλες: Η μέρα που άλλαξε το Βέλγιο

Οι κυριότερες επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Ευρώπη από το 2004 έως σήμερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ