ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία προς Ρωσία: Να επιστρέψουν οι 20 διπλωμάτες στην πρεσβεία αλλιώς θα υπάρξουν αντίποινα

Τσεχία προς Ρωσία: Να επιστρέψουν οι 20 διπλωμάτες στην πρεσβεία αλλιώς θα υπάρξουν αντίποινα
AP/Petr David Josek

Η Τσεχία εξέφρασε προς την Ρωσία, την απαίτηση να επιτρέψει την επιστροφή 20 απελαθέντων εργαζομένων της τσεχικής πρεσβείας στη Μόσχα ως την Πέμπτη. 

Σε διαφορετική περίπτωση η Πράγα προειδοποίησε πως θα απελάσει επιπλέον Ρώσους διπλωμάτες, ελαχιστοποιώντας έτσι τη στελέχωση στις αντίστοιχες πρεσβείες, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιάκουμπ Κουλχάνεκ.

Στις 17 Απριλίου, η Τσεχία απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες, που είχαν εμπλακεί, σύμφωνα με τις τσεχικές υπηρεσίες Πληροφοριών στο σαμποτάζ σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014.

Ανταποδίδοντας, η Ρωσία κήρυξε personae non gratae 20 διπλωμάτες της τσεχικής πρεσβείας στην Μόσχα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη στην Τσεχία, εν μέσω της ρήξης με τη Ρωσία, σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο συνεχίζει να «βρυχάται» για τις απελάσεις διπλωματών και τις κατηγορίες ανάμειξης σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014 -και μάλιστα με πιθανούς δράστες τους δύο καταζητούμενους για την υπόθεση Σκριπάλ.

Η μεγαλύτερη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Τσεχίας από τη λήξη της κομμουνιστικής περιόδου, βρέθηκε επί τάπητος σήμερα, Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Χάματσεκ, δήλωσε πως ζήτησε από τους ομολόγους του «μία χειρονομία αλληλεγγύης», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε πιο έντονη του αναμενόμενου την αντίδραση της Ρωσίας στις απελάσεις διπλωματών της, αφήνοντας ανοιχτό να ακολουθήσουν και άλλες τσεχικές ενέργειες.

«Αναμένω ότι επίσης σε αυτή τη βάση [..] θα μάθουμε για περισσότερες χειρονομίες υποστήριξης και θα εξαρτηθεί από τα κράτη-μέλη αν θα προσθέσουν ορισμένες απτές αποφάσεις» επισήμανε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη πως «η αντίδραση [της Ρωσίας] είναι πιο ισχυρή απ' ότι αναμέναμε, είναι περισσότεροι διπλωμάτες [σ.σ. οι Τσέχοι διπλωμάτες που απέλασε σε αντίποινα η Μόσχα] από τον αριθμό των αξιωματικών των υπηρεσιών πληροφοριών που απελάσαμε».

«Θα συναντήσω τον πρωθυπουργό και θα συζητήσουμε αν και πότε [θα] χρειαστεί να λάβουμε κάποια περαιτέρω βήματα από τσεχικής πλευράς» επισήμανε.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο απέκρουσε ως «προκλητικές» τις κατηγορίες της Τσεχίας περί εμπλοκής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών το 2014 στο χωριό Βρμπέτιτσα που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ζλιν (ανατολική Τσεχία).

«Διαφωνούμε κατηγορηματικά με τέτοιους ισχυρισμούς, τους θεωρούμε προκλητικούς και μη φιλικούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ