ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Πέθανε εμβληματικό μέλος της οργάνωσης «Μητέρες της Πλατείας Μαΐου»

Αργεντινή: Πέθανε εμβληματικό μέλος της οργάνωσης «Μητέρες της Πλατείας Μαΐου»
AP Photo/Eduardo DiBaia

Πέθανε χθες Τετάρτη στα 95 της χρόνια στο Μπουένος Άιρες, η Μερσέδες «Πορότα» Κολάς ντε Μερόνιο, αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μητέρες της Πλατείας Μαΐου, η οποία ανέδειξε και συμβάλλει για δεκαετίες στις έρευνες για τις εξαφανίσεις αντιφρονούντων στη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στην Αργεντινή.

«Έφυγε πολύ ήσυχα. Κάθε μέρα, πέθαινε λίγο-λίγο» αφότου είχε υποστεί κάταγμα στον γοφό πριν από μερικούς μήνες, ανέφερε η πρόεδρος της ένωσης, η Έμπε ντε Μποναφίνι, σε ανοικτή επιστολή της, την οποία τιτλοφόρησε «Η Πορότα μετακόμισε».

Η μοναχοκόρη της, η Αλίσια Μερόνιο, απήχθη στο σπίτι της στο Μπουένος Άιρες την 5η Ιανουαρίου 1978 από ανθρώπους της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983). Δεν βρέθηκε ποτέ.

«Ήταν μια από τις μητέρες που υπέστησαν δύο φορές βασανιστήρια και φρίκη», πρόσθεσε η κυρία Μποναφίνι, 92 χρονών η ίδια, συντρόφισσά της στον αγώνα για ατελείωτα χρόνια.

Γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1925, προτού μεταναστεύσει στην Ισπανία το 1931, όπου ο πατέρας της, αγωνιστής εναντίον του καθεστώτος του Φράνκο στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, τουφεκίστηκε όταν εκείνη δεν ήταν παρά 11 ετών.

Επέστρεψε στην Αργεντινή μαζί με τη μητέρα και τον αδελφό της, παντρεύτηκε και απέκτησε μια κόρη, την Αλίσια.

Το 1978 εντάχθηκε στις Μητέρες της Πλατείας Μαΐου (Madres de Plaza de Mayo), ένωση που αξίωνε την αλήθεια για τους εξαφανισθέντες και δικαιοσύνη. Τα μέλη της συγκεντρώνονταν στην Πλατεία Μαΐου, απέναντι στο προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Άιρες, με τα χαρακτηριστικά τους λευκά μαντίλια στα μαλλιά.

Στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή εξαφανίστηκαν κάπου 30.000 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ