ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στρατιωτικοί ζητούν αεροπλανοφόρο για την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών από το Αφγανιστάν

ΗΠΑ: Στρατιωτικοί ζητούν αεροπλανοφόρο για την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών από το Αφγανιστάν
AP Photo / Rahmat Gul, File

Έγκριση για την ανάπτυξη αεροπλανοφόρου κοντά στο Αφγανιστάν, ώστε να προστατευτούν οι στρατιώτες των ΗΠΑ κατά την αποχώρησή τους, ζητούν από το Πεντάγωνο, Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές.

Οι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές εκτιμούν ότι το αεροπλανοφόρο θα βοηθήσει επιχειρησιακά στην προστασία των Αμερικανών στρατιωτών κατά την αποχώρησή τους από τη χώρα μέσα στους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τους 2.500 στρατιώτες τους που έχουν παραμείνει στο Αφγανιστάν από την 11η Σεπτεμβρίου 2021, την 20η επέτειο από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα, που προκάλεσαν τον πιο μακρόχρονο πόλεμο των ΗΠΑ.

Είναι συνηθισμένο για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν αεροπλανοφόρα για την προστασία των στρατιωτικών δυνάμεών τους στη διάρκεια ευαίσθητων επιχειρήσεων, όπως η αποχώρηση στρατιωτών από περιοχές επιχειρησιακής ευθύνης.

Το αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower βρίσκεται κατά την παρούσα περίοδο στη Μέση Ανατολή.

Την προηγούμενη χρονιά, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα αεροπλανοφόρο στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας, στη διάρκεια της μείωσης της στρατιωτικής τους παρουσίας στην αναφερόμενη χώρα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε ανώνυμα, δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δεν έχει ακόμη εγκρίνει το αίτημα, αλλά αναμένεται να λάβει σχετική απόφαση, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο στρατηγός των Αμερικανών Πεζοναυτών Κένεθ Μακένζι, που ηγείται της αναφερόμενης στρατιωτικής διοίκησης, δήλωσε προς τα μέλη του Κογκρέσου νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα προστατεύσουν τους στρατιώτες στη διάρκεια της αποχώρησής τους.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν θα αυξηθεί προσωρινά, ώστε να βοηθήσει στην αποχώρηση, καθώς αυτό είναι συνηθισμένο για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ