ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα μετά τη «γιγαντιαία» ανάπτυξη στα σύνορα με την Ουκρανία

Η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα μετά τη «γιγαντιαία» ανάπτυξη στα σύνορα με την Ουκρανία
Ρώσοι στρατιώτες κατά τις ασκήσεις στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας Russian Defense Ministry Press Service via AP

Έπειτα από εβδομάδες έντασης με τη Δύση υπό το φως της μεγαλύτερης στα χρονικά συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, η Ρωσία ανακοινώνει πως διετάχθη η επιστροφή στρατευμάτων στις βάσεις τους -χωρίς, εντούτοις, να είναι σαφές εάν η σχετική εντολή του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, καλύπτει το σύνολο των στρατιωτικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν.

Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών υπογραμμίστηκε ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν «αναμένει πράξεις και όχι λόγια» εκ μέρους της Ρωσίας, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, να τονίζει ότι η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε συντονισμό με το Κίεβο και τους υπόλοιπους συμμάχους των ΗΠΑ.

«Ακούσαμε την ανακοίνωση που έκανε η Ρωσία, ότι θα ξεκινήσει να αποσύρει τους στρατιώτες της από τα σύνορα με την Ουκρανία· ακούσαμε τα λόγια αυτά, τώρα αυτό που περιμένουμε είναι οι πράξεις. Θα διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα τηρήσει τη δέσμευσή της» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νεντ Πράις.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από αύριο, Παρασκευή, αρχίζει η επιστροφή των στρατευμάτων στις μόνιμες βάσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, λέγοντας πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία η «αιφνιδιαστική επιθεώρηση» των δυνάμεων στις νότιες και τις δυτικές περιοχές της, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την απότομη αύξηση της ισοτιμίας του ρουβλίου, έπειτα από εβδομάδες εντάσης με τη Δύση και φόβους ανάφλεξης στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.

«Πιστεύω πως οι στόχοι της αιφνιδιαστικής επιθεώρησης επιτεύχθηκαν πλήρως. Τα στρατεύματα κατέδειξαν την ικανότητά τους να εξασφαλίσουν μία αξιόπιστη άμυνα για τη χώρα» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, μιλώντας από την Κριμαία, όπου και επιθεώρησε τις ασκήσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, παρακολουθεί τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία (Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

«Ως εκ τούτου, αποφάσισα να ολοκληρώσω τις επιθεωρήσεις στη νότια και τη δυτική στρατιωτική περιφέρεια» ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα θα έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους μέχρι την 1η Μαΐου.

Δεκάδες πολεμικά πλοία συμμετείχαν στις στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία (Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Ο Σεργκέι Σόιγκου, αφού επιθεώρησε σήμερα, Πέμπτη, ασκήσεις στην προσαρτημένη Κριμαία κοντά στα νότια σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε εντούτοις πως οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες να απαντήσουν ταχέως σε περίπτωση «μη ευνοϊκής» εξέλιξης της κατάστασης στην άσκηση του ΝΑΤΟ Defender Europe, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Η άσκηση Defender Europe πρόκειται για πολυεθνή κοινά στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις αμερικανικές δυνάμεις, τα οποία διεξάγονται κάθε χρόνο. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, περισσότεροι από 28.000 στρατιωτικοί από 26 χώρες θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις σε περισσότερες από 30 περιοχές εκπαίδευσης σε 12 χώρες.

Κατά τη Ρωσία, η ανάπτυξη δυνάμεων στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία -με τη συμμετοχή δεκάδων πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών- εντάχθηκε στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης. Η Μόσχα επέμεινε ότι «δεν απειλεί κανέναν», καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως ουκρανικές «προκλήσεις».

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν είναι πάνω από 150.000 στρατιώτες, όπως δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, απηχώντας τη μεγάλη ανησυχία της Ένωσης για τον κίνδυνο ανάφλεξης.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στα χρονικά ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, και προειδοποίησε: «Όταν συγκετρώνεις μεγάλο αριθμό στρατευμάτων, η σπίθα μπορεί να ανάψει οποιαδήποτε στιγμή».

Ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης είναι «προφανής» και η «κατάσταση πραγματικά ανησυχητική» επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλούσε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, να συναντηθούν ακόμη και στην εμπόλεμη ζώνη του Ντονμπάς προς αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο πόλεμος στο Ντονμπάς έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου αφότου ξέσπασε προ επταετίας μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ