ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος για το Κλίμα: «Ιστορική» δέσμευση Μπάιντεν για μείωση κατά 50% των αερίων του θερμοκηπίου

Σύνοδος για το Κλίμα: «Ιστορική» δέσμευση Μπάιντεν για μείωση κατά 50% των αερίων του θερμοκηπίου
AP Photo/Evan Vucci

Στο επίκεντρο των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας το φιλόδοξο στόχο μείωσης της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου έως και 52% μέχρι το 2030 -με τη δέσμευσή του να χαιρετίζεται διεθνώς.

 

«Ανοίγοντας» τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, που λαμβάνει χώρα διαδικτυακά σήμερα Πέμπτη, και αύριο Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από την μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως μεταξύ του 50% και 52% ως το 2030 σε σχέση με το 2005.

Ο στόχος αυτός σχεδόν διπλασιάζει την προηγούμενη δέσμευση της Ουάσινγκτον για μείωση μεταξύ του 26% και του 28% με χρονικό ορίζοντα το 2025, με τον Τζο Μπάιντεν να καλεί παράλληλα τους διεθνείς ηγέτες να αναλάβουν με τη σειρά τους επείγουσα δράση για το Κλίμα.

Προειδοποιώντας για «το τίμημα της απραξίας», ο Τζο Μπάιντεν απηύυυνε έκκληση στον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση, όλοι μας. Πρέπει να επιταχύνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει αυτή την κρίση μόνη της».

Ο ένας μετά τον άλλον, οι ηγέτες που προσκλήθηκαν σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη, σχεδόν 100 ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπάιντεν, ανακοίνωσαν τις δικές τους δεσμεύσεις και χαιρέτισαν τη στροφή της Ουάσινγκτον, μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας και άρνησης, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διεθνή σύνοδο που συγκαλεί ο Τζο Μπάιντεν έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ αντίστοιχα, καθώς και οι ηγέτες Ινδίας, Γαλλίας, ακόμη και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η δέσμευση που ανέλαβε ο Μπάιντεν συνιστά την αμερικανική συμβολή στην ελπίδα να διατηρηθεί η άνοδος παγκοσμίως της θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, ει δυνατόν σε +1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που συνήφθη το 2015.

Ο Μπάιντεν ήδη από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του τον Ιανουάριο επανέφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα από την οποία την είχε αποσύρει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.

Μακρόν: Ιστορική επιλογή Μπάιντεν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε «να επιταχυνθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων με ορίζοντα το 2030».

Αναφερόμενος στη νέα δέσμευση του Μπάιντεν έκανε λόγο για «μια ιστορική επιλογή, στον δρόμο που θα μας οδηγήσει στη Γλασκώβη (την πόλη που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο COP26 για το κλίμα τον Νοέμβριο). «Ένας μόνο στόχος υπάρχει για τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες: να επιταχύνουμε», συνέχισε, ζητώντας να καθοριστεί «ένα συγκεκριμένο, μετρήσιμο και επαληθεύσιμο πλάνο δράσης».

Ο Μακρόν ζήτησε μεταξύ άλλων «να δοθεί μια τιμή στον άνθρακα» συμπεριλαμβάνοντας «την κλιματική διάσταση στο κόστος των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεών μας», παραπέμποντας στον φόρο άνθρακα που θέλει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα σύνορά της. Επίσης, αναφέρθηκε στην προσεχή σύνοδο της 18ης Μαΐου που θα διεξαχθεί στο Παρίσι με αντικείμενο τη βιώσιμη χρηματοδότηση των οικονομιών της Αφρικής και ζήτησε να πιεστούν οι δημόσιες αναπτυξιακές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν έργα ουδέτερα σε άνθρακα.

Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι η Γαλλία είναι μία από τις πολλές χώρες που καθυστερούν την εφαρμογή των δεσμεύσεών τους σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου, που είναι να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας μόνο στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Διαβεβαίωσε όμως ότι βρίσκεται «σε φάση επιτάχυνσης», ιδίως όσον αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας και τη μόνωση των κατοικιών.

Τζονσον: Η δέσμευση του Μπάιντεν αλλάζει τα δεδομένα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, από την πλευρά του χαιρέτισε και αυτός τους νέους στόχους της αμερικανικής πολιτικής οι οποίοι, όπως σχολίασε, «αλλάζουν τα δεδομένα» όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, είναι να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων κατά 78% μέχρι το 2035, σε σύγκριση με το 1990.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε επίσης και την ομιλία του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που είπε ότι στόχος είναι ο κόσμος να ζει «σε αρμονία με τη φύση».

Εκ μέρους του Καναδά, ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40-45% μέχρι το 2030, σε σχέση με το 2005.

Ο Ιάπωνας ομόλογός του, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 46% με ορίζοντα το 2030, σε σχέση με το 2013. Ο προηγούμενος στόχος της Ιαπωνίας ήταν να επιτευχθεί μείωση κατά 26%.

Ακόμη και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, που διατηρούσε στενή σχέση με τον Τραμπ, αλλά όχι και με τον Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην παράνομη εκδάσωση του Αμαζονίου μέχρι το 2030 και να προωθήσει την ουδετερότητα άνθρακα της χώρας του μέχρι το 2050, δηλαδή μία δεκαετία νωρίτερα από τον προηγούμενο στόχο. Είπε επίσης ότι θα διπλασιάσει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος.

«Είναι μια ενθαρρυντική αρχή» και «αρχίζουμε να κάνουμε πραγματικές προόδους», σχολίασε ο Μπάιντεν μετά τις πρώτες ανακοινώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ