ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» απελάσεων μεταξύ Τσεχίας και Ρωσίας - Άλλους 63 διπλωμάτες «διώχνει» η Πράγα

«Πόλεμος» απελάσεων μεταξύ Τσεχίας και Ρωσίας - Άλλους 63 διπλωμάτες «διώχνει» η Πράγα
Τσέχοι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους φθάνουν στην Πράγα μετά την απέλαση από τη Ρωσία AP Photo/Petr David Josek

Διαστάσεις... χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών μεταξύ Τσεχίας και Ρωσίας με φόντο διαμάχη κατασκοπείας, με την Πράγα να δείχνει την «έξοδο» σε άλλους 63 διπλωμάτες της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στο τσεχικό έδαφος. Θέμα χρόνου η ρωσική ανταπάντηση...

Η ανακοίνωση για τις νέες απελάσεις από το έδαφος της Τσεχίας ήλθε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Γιάκουμπ Κουλγκανέκ, και έγινε προς εξίσωση του αριθμού του διπλωματικού προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας με τον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού που υπηρετεί στην τσεχική πρεσβεία στη Μόσχα.α

«Πρόκειται για 63 διπλωμάτες, εργαζόμενοι της ρωσικής πρεσβείας, οι οποίοι θα εγκαταλείψουν την χώρα με τα μέλη των οικογενειών τους» δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας ανέφερε πως την απόφαση για μείωση του αριθμού του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα υποστήριξε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ενώ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας αποτάθηκε στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να συνδράμουν την «τσέχικη πρεσβεία στην Μόσχα της οποίας η δραστηριότητα έχει παραλύσει».

«Αυτή τη στιγμή η Πράγα βαδίζει στο μονοπάτι καταστροφής των σχέσεων με την Ρωσία» ήταν η πρώτη αντίδραση διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τσεχία, η Σλοβακία απελαύνει τρεις Ρώσους διπλωμάτες, δίνοντας τους προθεσμία μιας εβδομάδας να εγκαταλείψουν την χώρα.

«Η Σλοβακία απελαύνει τρεις Ρώσους διπλωμάτες, οι οποίοι πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα στην διάρκεια των επόμενων επτά ημερών» ανακοίνωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Έντουαρντ Χέγκερ, σε μήνυμα του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Αντιδρώντας στην απόφαση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε την απογοήτευση της για τις «μη φιλικές ενέργειες της Μπρατισλάβα», την οποία επέκρινε για «ψευδο-αλληλεγγύη» με την Τσεχία «σε μια κατασκευασμένη υπόθεση», υποσχόμενη ότι θα δώσει άμεσα τη δική της απάντηση.

Προ των πυλών νέα αντίποινα από τη Μόσχα

Η Ρωσία είχε ήδη διαμηνύσει ότι θα ανταπαντήσει έναντι των όποιων περαιτέρω τιμωρητικών μέτρων λάβει η Τσεχία σε βάρος Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων.

Την περασμένη Κυριακή η Μόσχα απέλασε 20 Τσέχους διπλωμάτες, μία ημέρα αφότου η Πράγα είχε απελάσει 18 Ρώσους υπό το βάρος κατηγοριών για κατασκοπεία και ρωσική ανάμειξη σε σαμποτάζ σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014 -και μάλιστα με δείχνοντας ως δράστες τους δύο καταζητούμενους για την υπόθεση Σκριπάλ.

Η Τσεχία είχε ζητήσει χθες, Τετάρτη, από τη Μόσχα να επιτρέψει την επιστροφή και των 20 διπλωματών της στη Μόσχα έως σήμερα, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω απελάσεις διπλωματών της από την Πράγα.

Η διαμάχη είναι η εντονότερη μεταξύ των δύο χωρών από το τέλος της κομμουνιστικής περιόδου, το 1989, και έρχεται σε μια περίοδο υψηλής έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Παράλληλα, έχει οδηγήσει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Τσεχία, η οποία είναι μέλος και των δύο μπλοκ.

«Οι σύμμαχοι εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες που συνεχίζει να διαπράττει η Ρωσία στην ευρω-ατλαντική περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών σε συμμαχικό έδαφος, και στέκονται απολύτως αλληλέγγυοι προς την Τσεχική Δημοκρατία» ανέφεραν σε ανακοίνωση οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει αποκρούσει ως «προκλητικές» τις κατηγορίες της Τσεχίας περί εμπλοκής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών το 2014 στο χωριό Βρμπέτιτσα της ανατολική Τσεχία, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να κάνει λόγο σήμερα για «υστερία» της Πράγας.

«Κατάλληλη απάντηση»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε τις ξένες δυνάμεις χθες, Τετάρτη, κατά την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους να μην παραβιάσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Μόσχα θα τους κάνει να το μετανιώσουν.

Οι Τσέχοι ανέφεραν ότι η απώλεια 20 υπαλλήλων τους ουσιαστικά παρέλυσε τη λειτουργία της πρεσβείας τους στη Μόσχα, που είναι πολύ μικρότερη από τη ρωσική αποστολή στην Πράγα.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε τις τσεχικές αρχές ότι επιδίδονται σε «θέατρο» και διαμήνυσε ότι η Μόσχα θα ανταπαντήσει εάν η Πράγα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες έναντι Ρώσων διπλωματών.

«Εάν [είμαστε] στην πορεία αντιπαράθεσης που επέλεξε η Πράγα, τότε θα υπάρξει κατάλληλη απάντηση» δήλωσε η Ζαράχοβα στον ραδιοφωνικό σταθμό Govorit Moskva, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Πράγα απέλασε τους 18 διπλωμάτες -τους οποίους ταυτοποίησε ως αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών- αφού υποστήριξε ότι δύο Ρώσοι κατάσκοποι -που κατηγορούνται για την υπόθεση Σκριπάλ στη Βρετανία το 2018- είναι τα πρόσωπα πίσω από τη φονική έκρηξη σε τσεχική αποθήκη πυρομαχικών τρία χρόνια νωρίτερα.

Οι δύο ύποπτοι που κατονομάστηκαν από την Πράγα, γνωστοί με τα ψευδώνυμα Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντερ Πετρόφ, φέρονται να είναι μέλη της ελίτ μονάδας 29155 της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU.

Η Βρετανία απήγγειλε ερήμην σε βάρος τους κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας μετά τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ στην αγγλική πόλη Σόλσμπερι το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ