ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμος να συναντήσει τον Ζελένσκι ο Πούτιν αν δεχθεί ουσιαστικά το ρωσικό αφήγημα

Έτοιμος να συναντήσει τον Ζελένσκι ο Πούτιν αν δεχθεί ουσιαστικά το ρωσικό αφήγημα
Από την προβολή της ομιλίας Πούτιν για την κατάσταση του ρωσικού έθνους σε γιγαντοοθόνη σε ουρανοξύστη στην Αγία Πετρούπολη AP Photo/Elena Ignatyeva

Έτοιμος να συναντηθεί «ανά πάσα στιγμή» στη Μόσχα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και να συζητήσει μαζί του τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δηλώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν -όμως ταυτόχρονα τον παραπέμπει στις ηγεσίες των αυτονομιστών για να συζητήσουν τη διένεξη στην ανατολική Ουκρανία...

«Εάν πρόκειται για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τότε παρακαλώ, θα δεχθούμε τον πρόεδρο της Ουκρανίας στη Μόσχα σε όποια χρονική στιγμή τον εξυπηρετεί» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, σχολιάζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την πρόταση Ζελένσκι να συναντηθούν στο Ντονμπάς.

Αναφερόμενος στην πρόταση, ο Πούτιν είπε ότι εάν ο Ζελένσκι θέλει να μιλήσει για τη σύγκρουση μεταξύ δυνάμεων του Κιέβου και των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, θα πρέπει «πρώτα απ' όλα να συναντηθεί με τους ηγέτες» των δύο δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και μετά να συναντηθεί με εκπροσώπους μίας τρίτης -κατά δήλωσή του- χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε καλωσορίσει την ανακοίνωση της Μόσχας για την απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνοδρα με την Ουκρανία και την Κριμαία, τονίζοντας παράλληλα πως το Κίεβο παραμένει σε επαγρύπνηση.

«Η μείωση του αριθμού των στρατευμάτων στα σύνορά μας αποκλιμακώνει αναλογικά την ένταση. Η Ουκρανία βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση, ωστόσο χαιρετίζει κάθε βήμα για τη μείωση στρατιωτικής παρουσίας και την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Ντονμπάς» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Έπειτα από εβδομάδες έντασης με τη Δύση υπό το φως της μεγαλύτερης στα χρονικά συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, η Ρωσία ανακοινώσε πως διετάχθη η επιστροφή στρατευμάτων στις βάσεις τους -χωρίς, εντούτοις, να είναι σαφές εάν η σχετική εντολή του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, καλύπτει το σύνολο των στρατιωτικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν.

«Πιστεύω πως οι στόχοι της αιφνιδιαστικής επιθεώρησης επιτεύχθηκαν πλήρως. Τα στρατεύματα κατέδειξαν την ικανότητά τους να εξασφαλίσουν μία αξιόπιστη άμυνα για τη χώρα» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, μιλώντας από την Κριμαία, όπου και επιθεώρησε τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, παρακολουθεί τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία (Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

«Ως εκ τούτου, αποφάσισα να ολοκληρώσω τις επιθεωρήσεις στη νότια και τη δυτική στρατιωτική περιφέρεια» ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα θα έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους μέχρι την 1η Μαΐου.

Δεκάδες πολεμικά πλοία συμμετείχαν στις στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία (Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Ο Σεργκέι Σόιγκου, αφού επιθεώρησε σήμερα, Πέμπτη, ασκήσεις στην προσαρτημένη Κριμαία κοντά στα νότια σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε εντούτοις πως οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες να απαντήσουν ταχέως σε περίπτωση «μη ευνοϊκής» εξέλιξης της κατάστασης στην άσκηση του ΝΑΤΟ Defender Europe, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Η άσκηση Defender Europe πρόκειται για πολυεθνή κοινά στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις αμερικανικές δυνάμεις, τα οποία διεξάγονται κάθε χρόνο. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, περισσότεροι από 28.000 στρατιωτικοί από 26 χώρες θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις σε περισσότερες από 30 περιοχές εκπαίδευσης σε 12 χώρες.

Κατά τη Ρωσία, η ανάπτυξη δυνάμεων στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία -με τη συμμετοχή δεκάδων πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών- εντάχθηκε στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης. Η Μόσχα επέμεινε ότι «δεν απειλεί κανέναν», καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως ουκρανικές «προκλήσεις».

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν είναι πάνω από 150.000 στρατιώτες, όπως δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, απηχώντας τη μεγάλη ανησυχία της Ένωσης για τον κίνδυνο ανάφλεξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ