ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: 13 νεκροί από πυρκαγιά σε ΜΕΘ Covid-19

Ινδία: 13 νεκροί από πυρκαγιά σε ΜΕΘ Covid-19
AP Photo/Rajanish Kakade

Δεκατρείς ασθενείς με την Covid-19 πέθαναν το πρωί της Παρασκευής εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε σε νοσοκομείο σε προάστιο της ινδικής μεγαλούπολης Μουμπάι.

«Δεκαεπτά ασθενείς βρίσκονταν μέσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Βιτζάι Βαλάμπ όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά», εκ των οποίων «13 πέθαναν» και «οι υπόλοιποι τέσσερις διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία», διευκρίνισε ο Μόρισον Χαβάρι, αξιωματικός της πυροσβεστικής στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον δύο νοσοκομεία της χώρας έχουν ξεμείνει από οξυγόνο εν μέσω μιας έκρηξης κρουσμάτων και νεκρών από την πανδημία.

Την Πέμπτη η χώρα ανακοίνωσε ότι μέσα σε 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά σχεδόν 315.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που τα νοσοκομεία στο Νέο Δελχί είναι αντιμέτωπα με τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που αποδίδεται κυρίως σε μια «διπλή μετάλλαξη» του SARS-CoV-2 και στη συνέχιση των μαζικών συγκεντρώσεων που ευνόησαν τις μολύνσεις, ρίχνει ξανά σκληρό φως στην κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ινδικό σύστημα υγείας.

Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 314.835 κρούσματα του SARS-CoV-2, ημερήσιο απολογισμό στον οποίο δεν είχε φθάσει μέχρι εδώ καμία άλλη χώρα του κόσμου. Το σύνολο των επίσημα καταγεγραμμένων μολύνσεων έφθασε τις 15,9 εκατ., τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό στον κόσμο πίσω από των ΗΠΑ.

Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 2.074 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, γεγονός που αύξησε τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε σχεδόν 185.000 νεκρούς. Πάντως, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων παραμένουν κατά κεφαλήν χαμηλότεροι από αυτούς πολλών άλλων κρατών, με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της γιγαντιαίας ασιατικής χώρας (1,3 δισεκ.).

Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη «για ακόμη μια φορά με μια μεγάλη μάχη», απαίτησε από τους συμπολίτες του να κάνουν περισσότερα για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ