ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Ο επικεφαλής της χούντας να λογοδοτήσει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Μιανμάρ: Ο επικεφαλής της χούντας να λογοδοτήσει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
AP Photo

Ο επικεφαλής της χούντας στη Μιανμάρ πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία απευθυνόμενη στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο της ASEAN.

Η σύνοδος της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) θα πραγματοποιηθεί στην Τζακάρτα αύριο Σάββατο και ο Χλάινγκ, που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι την 1η Φεβρουαρίου, αναμένεται να παραστεί, όπως έχουν δηλώσει διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Ινδονησίας.

«Καθώς έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων η Ινδονησία έχει νομική υποχρέωση να διώξει ή να εκδώσει» όποιον φέρεται να την έχει παραβιάσει, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Η αυριανή σύνοδος θα είναι η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια να αμβλυνθεί η κρίση στη Μιανμάρ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει εκατοντάδες φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές μετά το πραξικόπημα.

Επίσης αποτελεί τεστ για την ASEAN η οποία παραδοσιακά δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των μελών της και λειτουργεί με βάση την αρχή της ομοφωνίας.

«Η κρίση στη Μιανμάρ η οποία προκλήθηκε από τον στρατό αποτελεί τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της ASEAN», σχολίασε η Έμελιν Γκιλ, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια ερευνών της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η συνηθισμένη δέσμευση της οργάνωσης να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών μελών δεν ισχύει: δεν πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Μιανάμρ, αλλά μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με επιπτώσεις στην περιοχή και πέρα από αυτήν», πρόσθεσε.

Μια ομάδα 45 μη κυβερνητικών οργανώσεων της Νοτιοανατολικής Ασίας κατήγγειλε ότι η πρόσκληση του Μιν Αούνγκ Χλάινγκ στη σύνοδο της ASEAN «νομιμοποιεί (…) τη σφαγή που διεξάγει το στρατιωτικό καθεστώς εναντίον του ίδιου του του λαού και των πολιτών».

Οι ΜΚΟ κάλεσαν επίσης τους ηγέτες της ASEAN να καλέσουν μέλη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, την οποία σχημάτισαν την προηγούμενη εβδομάδα πρώην βουλευτές στη Μιανμάρ και φιλοδημοκρατικοί πολιτικοί, να παραστούν στη σύνοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ