ΚΟΣΜΟΣ

«Επίσημη πρώτη» Μπάιντεν στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο για Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

«Επίσημη πρώτη» Μπάιντεν στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο για Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
AP Photo/Evan Vucci

Ενώπιος ενωπίω με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα έλθει διά ζώσης ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ - ΗΠΑ, με κοινή επιδίωξη την αναζωογόνηση της διατλαντικής σχέσης. Στις 14 Ιουνίου πραγματοποιείται επίσης η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας θα λάβει χώρα και κατ' ιδίαν συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν.

«Mαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα χαρώ να καλωσορίσω τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ στο επόμενο ταξίδι του στην Ευρώπη τον Ιούνιο του 2021» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί, από την αλλαγή του κλίματος μέχρι την Υγεία, από το εμπόριο και την πολυμέρεια έως τις γεωπολιτικές προκλήσεις» επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε: «Έχω τη χαρά να ανακοινώσω με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

«Επαναδημιουργία μίας ισχυρής συμμαχίας ΕΕ- ΗΠΑ, ένωση δυνάμεων έναντι της covid-19 και της κλιματικής αλλαγής, και για την ασφάλεια, την πολυμέρεια» ανέφερε ο πρέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στις 14 Ιουνίου πραγματοποιείται επίσης η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της οποίας ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Παρασκευή, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου.

Ως προς το ταξίδι Μπάιντεν στην Ευρώπη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επισήμανε πως στοχεύει στο να «υπογραμμίσει την δέσμευσή του στην αποκατάσταση των συμμαχιών μας, την αναζωογόνηση της διατλαντικής σχέσης και τη στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της G7 στις 11-13 Ιουνίου στην Κορνουάλη (νοτιοδυτική Αγγλία), και κατόπιν στο Σύνοδο των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουνίου.

Θα έχει προηγηθεί Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με φυσική παρουσία στις 25 Μαΐου, το οποίο συγκάλεσε ο Σαρλ Μισέλ με επίκεντρο εργασιών την πανδημία του κορωνοϊού, το κλίμα και τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπό τους, Μπάρεντ Λέιτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ