ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αύριο ανακοίνωση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αύριο ανακοίνωση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
ASSOCIATED PRESS / 1915 FILE PHOTO

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε «ανακοίνωση» που αναμένεται να δημοσιευτεί αύριο, Σάββατο, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, δείχνοντας να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει.

«Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζαλίνα Πόρτερ.

Η πρόθεση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας , σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το κλίμα σε διπλωματικό επίπεδο δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, εξαιτίας των τουρκικών «παζαριών» με την Ρωσία για το πυραυλικό σύστημα των S-400.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο και απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο, δημοσίευμα της Wall Street Journal και τηλεγράφημα του Reuters αναφέρουν ρητά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης που θα γίνει ανήμερα της θλιβερής επετείου, το Σάββατο, αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση αυτή.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν στη σκιά της Γενοκτονίας

Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά των πληροφορίων ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να αναγνωρίσει την Γενοκτονία του 1915.

Από τον Λευκό Οίκο έγινε γνωστό ότι Μπάιντεν και Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούνιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με ατζέντα διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο επικαλείται τον Λευκό Οίκο, κατά τη συνομιλία τους οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, αποτελεσματική διαχείριση των μεταξύ τους διαφωνιών, και επισήμαναν την ανάγκη για εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν πραγμαποιήθηκε επίσης σε μία στιγμή που οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν, με φόντο την πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει και επίσημα στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το Σάββατο (24/04), ανήμερα της θλιβερής αυτής επετείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ