ΚΟΣΜΟΣ

Πασινιάν: Οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο καλωσορίζουν την αναγνώριση της γενοκτονίας από τις ΗΠΑ

Πασινιάν: Οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο καλωσορίζουν την αναγνώριση της γενοκτονίας από τις ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Frank Franklin II

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, σε επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, δηλώνει ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας είναι ζήτημα ασφάλειας για την Αρμενία, ειδικά μετά από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πέρυσι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο χαιρετίζουν με ενθουσιασμό την αναγνώριση της γενοκτονίας», δήλωσε ο Πασινιάν στην επιστολή του προς τον Μπάιντεν που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του σήμερα, Σάββατο.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε επισήμως ότι η συστηματική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων με πορείες θανάτου και δολοφονίες με απόφαση των υπηρεσιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν γενοκτονία - χρησιμοποιώντας έναν όρο που οι προκάτοχοί του στον Λευκό Οίκο είχαν αποφύγει για δεκαετίες.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων -των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών- που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ