ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Κατασβέστηκε πυρκαγιά που ξέσπασε σε τάνκερ έπειτα από πιθανή επίθεση με drone

Συρία: Κατασβέστηκε πυρκαγιά που ξέσπασε σε τάνκερ έπειτα από πιθανή επίθεση με drone
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Sri Lankan Air Force via AP, File

Πυροσβέστες κατέσβεσαν χθες Σάββατο στη Συρία την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε πετρελαιοφόρο το οποίο βρισκόταν στα ανοικτά του διυλιστηρίου στη Μπάνιας έπειτα από επίθεση εναντίον του.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πετρελαίου της Συρίας η επίθεση πιθανόν να έγινε από drone που προήλθε από τα λιβανέζικα χωρικά ύδατα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ταυτότητα του πλοίου είναι ασαφής, με τo ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Alam να αναφέρει ότι το πλοίο ήταν ένα από τα τρία ιρανικά πετρελαιοφόρα που πρόσφατα έφτασαν στον τερματικό σταθμό πετρελαίου της Συρίας με προμήθειες, ενώ το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim αρνείται ότι είναι ιρανικό.

Ο ιστότοπος TankerTrackers ανέφερε σε tweet ότι «το τάνκερ που καιγόταν σήμερα στα ανοικτά της Μπάνιας δεν ήταν ιρανικό πλοίο», αλλά εγγεγραμμένο στη Βηρυτό.

Στην παράκτια πόλη Μπάνιας στη Συρία υπάρχει διυλιστήριο, το οποίο μαζί με ένα άλλο στη Χομς, καλύπτει μεγάλο μέρος της εγχώριας ζήτησης σε ντίζελ, βενζίνη και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα.

Η εμπόλεμη χώρα έχει αντιμετωπίσει ελλείψεις σε βενζίνη και καύσιμα τον τελευταίο χρόνο, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να επιβάλει περιορισμούς στις ποσότητες που μπορούν να αγοράζουν οι πολίτες και τις τιμές να έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση.

Η Συρία εξαρτάται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια από το Ιράν για πετρέλαιο, όμως η ενίσχυση των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, της Συρίας και των συμμάχων τους καθώς και τα περιορισμένα αποθέματα της Δαμασκού σε ξένο συνάλλαγμα έχουν καταστήσει δύσκολη την απόκτηση επαρκών αποθεμάτων.

Το συριακό πρακτορείο SANA, το οποίο επικαλείται την ανακοίνωση του υπουργείου Πετρελαίου, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση και περιορίστηκε να μεταδώσει ότι εξαπολύθηκε με drone.

Το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο al Alam TV του Ιράν μετέδωσε από την πλευρά ότι ένα ιρανικό τάνκερ υπέστη ζημιές, όμως το πρακτορείο Tasnim ανέφερε επικαλούμενο «κάποιες πηγές» ότι: «Το ατύχημα σημειώθηκε σε άλλο πλοίο (…) και δεν συνδέεται με πλοίο που μεταφέρει ιρανικό φορτίο».

Το τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen TV, το οποίο πρόσκειται στη Δαμασκό, μετέδωσε ότι το τάνκερ φέρεται να επλήγη από ισραηλινό drone. Ο στρατός του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Γειτονική χώρα της Συρίας, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει από το 2011 εκατοντάδες πλήγματα, και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εναντίον θέσεων της Συρίας και των συμμάχων της, που είναι οι ιρανικές δυνάμεις και μαχητές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, άλλου ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι επιδιώκει να εμποδίσει το Ιράν να εδραιωθεί στη Συρία. Ο ισραηλινός στρατός σπάνια έχει αναγνωρίσει δημοσίως πλήγματά του στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ