ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Σε καθολικό lockdown δύο εβδομάδων - Κατέβασαν ρολά τα καταστήματα

Κύπρος: Σε καθολικό lockdown δύο εβδομάδων - Κατέβασαν ρολά τα καταστήματα
pixabay

Καθολικό lockdown επιβλήθηκε από τις 5:00 σήμερα το πρωί και για δύο εβδομάδες στην Κύπρο, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με βάση τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ' οίκον διανομή και take away. Μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ' οίκον διανομή.

Επίσης: Έχει ανασταλεί η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων, η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης όπως καθορίζονται σε σχετικό Διάταγμα.

Δεν θα λειτουργήσουν γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλων αθλημάτων. Επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με μέγιστο αριθμό δύο ατόμων. Έχει ανασταλεί η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, όπως και η λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.

Απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών. Νοείται ότι, επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (1+1). Το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 773 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ έως την Κυριακή 9 Μαΐου 2021. Από την 10η Μαΐου 2021 αίρονται τα παραπάνω μέτρα και επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ