ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος για τις διαδηλώσεις στο Κομπάνι

Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος για τις διαδηλώσεις στο Κομπάνι
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Mehmet Guzel

Στο εδώλιο τουρκικού δικαστηρίου κάθονται σήμερα δεκάδες μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για τις διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει στη διάρκεια της επίθεσης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εναντίον της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι της Συρίας το 2014.

Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, τις οποίες προκάλεσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο τουρκικός στρατός απλώς παρακολουθούσε ενώ οι ισλαμιστές μαχητές πολιορκούσαν το Κομπάνι, μια πόλη στα σύνορα με την Τουρκία.

Το HDP υποστηρίζει πως η υπόθεση αυτή είναι άλλο ένα βήμα των αρχών προκειμένου να πλήξουν το κόμμα έπειτα από την προσφυγή ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού τον περασμένο μήνα με σκοπό να κλείσει το κόμμα λόγω φερόμενων διασυνδέσεων με Κούρδους μαχητές.

Οι 108 κατηγορούμενοι, περιλαμβανομένου του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ενός από τους πιο εξέχοντες πολιτικούς της Τουρκίας, αντιμετωπίζουν 37 κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους.

Κατηγορούνται ότι υποκίνησαν τις διαδηλώσεις, κατηγορία που αρνείται το HDP.

«Θα ακυρώσουμε αυτή την υπόθεση συνωμοσίας, θα διευρύνουμε τη μάχη για τη δημοκρατία, θα χαλάσουμε τους υπολογισμούς της πολιτικής εξουσίας και οπωσδήποτε θα σώσουμε συνολικά αυτή τη χώρα από αυτή την αυταρχική επίθεση», δήλωσε ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ έξω από το δικαστήριο στο συγκρότημα φυλακών Σιντζάν της Άγκυρας.

Το HDP βρίσκεται τα τελευταία χρόνια υπό αυξανόμενη πίεση από το κόμμα AK του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τους εταίρους του τού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Τα βήματα αυτά κορυφώθηκαν τον Μάρτιο, όταν ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο με σκοπό να τεθεί εκτός νόμου και να κλείσει το HDP λόγω φερόμενων διασυνδέσεων με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει εδώ και δεκαετίες ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους.

Το κατηγορητήριο επιστράφηκε για διαδικαστικούς λόγους, αλλά μπορεί να κατατεθεί και πάλι. Το HDP αρνείται τις κατηγορίες.

Τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς, λέγοντας πως η φυλάκισή του για περισσότερο από τέσσερα χρόνια καταδεικνύει τον περιορισμό του πλουραλισμού και του διαλόγου στην Τουρκία.

Το ΕΔΔΑ ανέφερε πως τα στοιχεία δεν στηρίζουν τις κατηγορίες για τρομοκρατία τις οποίες αντιμετωπίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ