ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στη Βρετανία: Αρνείται ο Τζόνσον το επίμαχο σχόλιο για τα «πτώματα σε σωρούς»

Σάλος στη Βρετανία: Αρνείται ο Τζόνσον το επίμαχο σχόλιο για τα «πτώματα σε σωρούς»
Christopher Furlong/Pool Photo via AP

Αρνείται ο Μπόρις Τζόνσον ότι βγήκε από τα χείλη του η φράση ότι θα προτιμούσε να δει «πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες», παρά να κηρύξει νέο lockdown στη Βρετανία -σχόλιο που του αποδίδεται και το οποίο έχει ανάψει «φωτιές» στη Βρετανία, με τους συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη μάχη κατά του κορωνοϊού να κάνουν λόγο για «γροθιά στο στομάχι για όσους πενθούν».

Ερωτηθείς εάν προέβη στο επίμαχο σχόλιο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Mail που επικαλείται ανώνυμη πηγή, ο Τζόνσον απάντησε:

«Όχι, αλλά λέω πάλι ότι το σημαντικό που θέλει από μας ο κόσμος να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουμε ότι τα lockdown δουλεύουν, και δούλεψαν».

Και συνέχισε: «Πράγματι τιμώ τους ανθρώπους αυτής της χώρας που οργανώθηκαν και εργάζονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού και έχουμε θέσει υπό έλεγχο την ασθένεια».

Καλούμενος από δημοσιογράφο να διευκρινίσει αν με αυτή του την απάντηση θέλει τελικά να πει ότι δεν έκανε αυτό το σχόλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά.

Τη σχετική αναφορά διέψευσε και ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, επισημαίνοντας πως «αυτό δεν είναι αληθές και [ο πρωθυπουργός] το έχει αρνηθεί».

Εν τω μεταξύ, όμως, ο Ρόμπερτ Πέστον, πολιτικός συντάκτης του ITV, έγραψε στο blog του ότι μίλησε με δύο πηγές που άκουσαν τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει όντως την επίμαχη αναφορά. Και οι πηγές του είπαν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε αυτό το σχόλιο ουρλιάζοντας στο γραφείο του αφού, έξαλλος, συμφώνησε για την επιβολή του δεύτερου lockdown.

Και οι δύο αυτές πηγές τον διαβεβαίωσαν ότι δεν τροφοδοτούν με πληροφορίες την εφημερίδα Daily Mail που έκανε την αποκάλυψη. Αρα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τρεις ή και περισσότεροι αυτήκοοι μάρτυρες.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε έκπληκτος για το σχόλιο που αποδίδεται στον Τζόνσον, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της Daily Mail.

«Εναπόκειται στον πρωθυπουργό τώρα να κάνει δημόσια δήλωση για το θέμα. Αν είπε αυτά τα πράγματα, πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Αν δεν τα είπε, να βγει και να εξηγήσει δημόσια τι ειπώθηκε και τι δεν ειπώθηκε, διότι νομίζω όλοι είναι βαθιά ανήσυχοι και ιδίως όλες αυτές οι οικογένειες που έχασαν κάποιον κατά την πανδημία» ανέφερε.

Παρά τις διαψεύσεις, η εφημερίδα που δημοσίευσε κατ' αποκλειστικότητα την εκρηκτική αποκάλυψη απαντά ότι τα πρόσωπα που άκουσαν με τα αυτιά τους τις φράσεις αυτές του βρετανού πρωθυπουργού επιμένουν στους ισχυρισμούς τους.

«Οχι άλλα γα.... lockdown, αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες» είναι η αναφορά που του αποδίδεται κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Ντάουνινγκ Στριτ τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την επιβολή ενός δεύτερου lockdown στην Βρετανία, την χειρότερα πληγείσα από την πανδημία χώρα της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ