ΚΟΣΜΟΣ

Εμβολιασμός - Σχοινάς: Μόνο με εμβόλια mRNA η β' φάση στην ΕΕ

Εμβολιασμός - Σχοινάς: Μόνο με εμβόλια mRNA η β' φάση στην ΕΕ
AP Photo/Christophe Ena, Pool

Αποκλειστικά σε εμβόλια τεχνολογίας mRNA, που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις και θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα στηριχθεί η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ από το φθινόπωρο, όπως δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς -σημειώνοντας πως κατ' επέκταση η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει de facto σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επισήμανε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, και έκανε λόγο για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος διευκρίνισε πως όσοι εμβολιαστήκαν νωρίς θα χρειαστεί να κάνουν μία επιπλέον δόση -η οποία και θα γίνει με εμβόλιο mRNA-, ενώ η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις των εμβολίων που έχει αγοράσει.

Ως προς το μείζον ζήτημα με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων εκ μέρους της AstraZeneca, o ίδιος ανέφερε πως «σε κάθε περίπτωση δεν εξετάζουμε να ανοίξουμε ατέρμονη νομική διαδικασία, αλλά να κινηθούμε με εργαλεία που θα πιέσουν την εταιρεία να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Διαβάστε επίσης

Μήνυση κατά της AstraΖeneca κατέθεσε η Ε.Ε.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη ανακοινώσει ότι η ΕΕ θα κλείσει τις επόμενες ημέρες συμφωνία προμήθειας εμβολίων με την Pfizer/BioNTech που προβλέπει την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 για την περίοδο 2021-2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ