ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Μοιράζεται 60 εκατ. δόσεις AstraZeneca με χώρες που έχουν ανάγκη

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Μοιράζεται 60 εκατ. δόσεις AstraZeneca με χώρες που έχουν ανάγκη
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Manu Fernandez

Το απόθεμα των εμβολίων της AstraZeneca των ΗΠΑ διατίθεται να μοιράσει ο Λευκός Οίκος στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, μόλις οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές δώσουν το «πράσινο φως» για τη χορήγησή του.

Πρόκειται για περίπου 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, που ακόμα δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA)

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν, τον περασμένο μήνα, να διανεμηθούν περίπου 4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στο Μεξικό και τον Καναδά.

Ο Λευκός Οίκος αισθάνεται ολοένα και πιο σίγουρος για την προμήθεια των τριών εμβολίων που έχουν διατεθεί στις ΗΠΑ, ιδίως μετά την επανεκκίνηση της χορήγησης του μονοδοσικού σκευάσματος της Johnson & Jonson.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο πιέσεων προκειμένου να μοιραστούν το απόθεμα των εμβολίων τους με τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς χώρες όπως η Ινδία, βιώνουν πρωτοφανή έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, άλλες χώρες αγωνίζονται για την πρόσβαση σε δόσεις των εμβολίων, που απαιτούνται για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων τους.

«Δεδομένου του ισχυρού χαρτοφυλακίου εμβολίων που έχουν ήδη οι ΗΠΑ και τα οποία έχουν εγκριθεί από τον FDA, και δεδομένου ότι το εμβόλιο AstraZeneca δεν έχει εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ, δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουμε τους επόμενες μήνες», δήλωσε ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, Τζεφ Ζίεντς.

«Επομένως, οι ΗΠΑ αναζητούν επιλογές για να μοιραστούν τις δόσεις AstraZeneca με άλλες χώρες, όταν αυτές γίνουν διαθέσιμες».

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πεθάνει από την Covid-19, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 572.000 στις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 53% του ενήλικου πληθυσμού τους με τουλάχιστον μία δόση ενός εκ των τριών εγκεκριμένων εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ