ΚΟΣΜΟΣ

Αυτήκοοι μάρτυρες «καίνε» τον Τζόνσον για την ατάκα «αφήστε τις σορούς να στοιβάζονται»

Αυτήκοοι μάρτυρες «καίνε» τον Τζόνσον για την ατάκα «αφήστε τις σορούς να στοιβάζονται»
Phil Noble/Pool via AP

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον την ώρα που ακόμη δύο αυτήκοοι μάρτυρες επιβεβαιώνουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε όντως τη φράση «Όχι άλλα γαμ… lockdowns, αφήστε τις σορούς να στοιβάζονται κατά χιλιάδες», κάτι που η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει να διαψεύδει.

Η πίεση σε βάρος του Βρετανού, ο οποίος επανειλημμένα έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα με λεκτικές του γκάφες, είτε αναφερόμενος σε εθνικές μειονότητες, είτε στις μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, είτε στην εργατική τάξη, αυξάνει μέρα με τη μέρα.

Η νέα επίμαχη φράση του πρωθυπουργού, την οποία επιβεβαιώνουν αυτήκοοι μάρτυρες στο ΙΤV καθώς και στο Politico, ειπώθηκε στο γραφείο του, με ανοικτές πόρτες, όταν εκείνος εκλήθη να αποφασίσει την επιβολή του τρίτου lockdown.

Στελέχη της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτησή του, ενώ οργανώσεις θυμάτων του κορωνοϊού εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την έλλειψη ενσυναίσθησης. Την ίδια ώρα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το «Νο 10» της Ντάουνινγκ Στριτ αρνούνται κατηγορηματικά τη φράση κάνοντας λόγο για «σκουπίδια».

Ερωτηθείς εάν προέβη στο επίμαχο σχόλιο, ο Τζόνσον μάλιστα απάντησε:

«Όχι, αλλά λέω πάλι ότι το σημαντικό που θέλει από μας ο κόσμος να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουμε ότι τα lockdown δουλεύουν, και δούλεψαν».

Ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα τόσο από τον απόηχο της παραπάνω δήλωσης όσο και από τις επικρίσεις σχετικά με την ανακαίνιση του διαμερίσματός του στην Ντάουνινγκ Στριτ, θα ηγηθεί αργότερα σήμερα ενός υπουργικού συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε έρευνα για τη διαχείριση της κρίσης, υποστηρίζοντας ότι οι αρμόδιοι που θα έπρεπε να κληθούν να καταθέσουν σε μια τέτοια έρευνα είναι επί του παρόντος πολύ απασχολημένοι.

Μάλλον περισσότερες ελπίδες να πέσει φως σε όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο, οδηγώντας στον θάνατο 127.000 Βρετανούς, εναπόκεινται στον «πόλεμο των διαρροών». Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι ο Κάμινγκς είναι η πηγή διαρροών στον Τύπο, οι οποίες πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης, ενώ οι παρατηρητές αναμένουν συνέχεια.

«Η υπόθεση μπορεί να αποβεί εξαιρετικά αποσταθεροποιητική», σημείωσε ο προσωπάρχης της Ντάουνινγκ Στριτ επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι, λόρδος Μπάργουελ.

«Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ενώ στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου και της Δευτέρας είχαμε νέες αποκαλύψεις. Είναι σαφές ότι υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που μπορεί να δοθούν στη δημοσιότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ