ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πρόστιμο - «μαμούθ» 12,1 εκατ. δολαρίων στην Apple

Ρωσία: Πρόστιμο - «μαμούθ» 12,1 εκατ. δολαρίων στην Apple
AP Photo/Kiichiro Sato, File

Πρόστιμο ύψους 12,1 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) της Ρωσίας στην αμερικανική εταιρεία Apple για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.

Η FAS ανακοίνωσε ότι η διανομή εφαρμογών για κινητά από την Apple μέσω του λειτουργικού συστήματος iOS είχε ως αποτέλεσμα να δώσει στα δικά της προϊόντα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική καταγγελία που έγινε από τη ρωσική εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Kaspersky Lab, σύμφωνα με την οποία μια νέα έκδοση της εφαρμογής Safe Kids είχε απορριφθεί από το λειτουργικό σύστημα της Apple, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Στις 26 Απριλίου η FAS επέβαλλε στην Apple Inc. πρόστιμο που υπερβαίνει τα 906,3 εκατομμύρια ρούβλια [12,1 εκ. δολαρίων] για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της FAS.

H Apple ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση της FAS και θα υποβάλλει έφεση με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι δυτικές εταιρείες τεχνολογίας δέχονται αυξανόμενες πιέσεις στην Ρωσία του τελευταίους μήνες.

Η αρμόδια ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών είχε επιβραδύνει τη λειτουργία του Twitter επειδή δεν είχε αφαιρέσει από την πλατφόρμα του παράνομο περιεχόμενο, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, ενώ «πυρά» δέχθηκαν η Google, το Facebook και το TikTok της Alphabet.

Η ανακοίνωση της FAS αναφέρεται στον Αύγουστο του 2020, όταν είχε διαπιστώσει ότι η Apple είχε κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της και της είχε ζητήσει να επιλύσει το ζήτημα των παραβιάσεων των κανονισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ