ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - CDC: Μάσκα (σχεδόν) τέλος για τους πλήρως εμβολιασμένους σε εξωτερικούς χώρους

ΗΠΑ - CDC: Μάσκα (σχεδόν) τέλος για τους πλήρως εμβολιασμένους σε εξωτερικούς χώρους
AP Photo/Mary Altaffer

Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, εκτός εάν βρίσκονται ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, βάσει των νέων οδηγιών για τη χρήση μάσκας που εξέδωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Χαλαρώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες ως προς τη χρήση μάσκας, δεδομένου ότι και η εμβολιαστική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πατήσει «γκάζι», η αρμόδια Αρχή Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ αναφέρει πως οι πλήρως εμβολιασθέντες δεν χρειάζεται πλέον να καλύπτουν το πρόσωπό τους, εκτός εάν βρίσκονται μεταξύ πλήθους αγνώστων.

Αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορούν επίσης να βγαίνουν έξω χωρίς μάσκα σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Σήμερα, ελπίζω, είναι μία ημέρα κατά την οποία μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα. Το τελευταίο έτος, περάσαμε πολύ χρόνο λέγοντας στους Αμερικανούς τι δεν μπορούν να κάνουν. Τώρα, θα σας πω ορισμένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εάν είστε πλήρως εμβολιασμένοι» δήλωσε «ανοίγοντας» την πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις νέες οδηγίες η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλίνσκι.

«Αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και θέλετε να συμμετάσχετε σε μια μικρή συγκέντρωση με άτομα εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα [..] επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν πως μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, χωρίς μάσκα. Ωστόσο, συνεχίζουμε να συνιστούμε να φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και σε πολυσύχναστα μέρη, όπως σε γεμάτα γήπεδα ή συναυλίες» υπογράμισε.

Ουσιαστικά τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έβαλαν τη «σφαγίδα» τους σε αυτά που ήδη έκαναν πολλοί Αμερικανοί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως επισημαίνει το Associated Press.

Πλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή μη δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα όταν περπατούν, κάνουν ποδήλατο, τρέξιμο ή πεζοπορία μόνοι ή με μέλη της οικογένειάς τους. Μπορούν, επίσης, να «πετάξουν» τη μάσκα σε μικρές συναθροίσεις με άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Αλλά τα κοινά σημεία μεταξύ εμβολιασθέντων και μη σταματούν εδώ.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί -στους οποίους ανήκουν βάσει των CDC άτομα που δεν έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων της Pfizer και Moderna, ή το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson- πρέπει να φορούν μάσκες σε συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπου παρίστανται και άλλα ανεμβολίαστα άτομα. Πρέπει, επίσης, να συνεχίσουν να φορούν μάσκες στους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων.

Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασθέντες δεν χρειάζεται πλέον να φορούν τη μάσκα σε αυτές τις περιστάσεις.

Παράλληλα, τα Κέντρα Ελέγχου συνεχίζουν να συνιστούν τη χρήση μάσκας ακόμη για τους πλήρως εμβολιασθέντες σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως τα κομμωτήρια, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, μουσεία, κινηματογράφοι και θέατρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ