ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αποσύρεται το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αποσύρεται το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Ahmad Nazar

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την Τρίτη σημαντικός αριθμός του εναπομείναντος προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, καθώς αποχωρούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα.

Η εντολή δόθηκε σε μια αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Αφγανιστάν, όπου αναφέρεται επίσης ότι οι Αμερικανοί πολίτες δεν πρέπει να ταξιδεύουν στη χώρα και εκείνοι που θέλουν να αναχωρήσουν «θα πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατό σε διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις».

Παρόλο που δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των εργαζομένων στην πρεσβεία της Καμπούλ που θα αποχωρήσουν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι το υπουργείο ενέκρινε αυτήν την οδηγία, η οποία αφορά έναν «σχετικά μικρό αριθμό» των υπαλλήλων και πως η εντολή έχει άμεση εφαρμογή.

«Δεν αναμένουμε αλλαγές στη λειτουργία και τις δυνατότητές μας λόγω αυτής της ενέργειας», πρόσθεσε.

Ενώ η επίσημη έναρξη της απόσυρσης των 2.500 με 3.500 στρατιωτών της Ουάσιγκτον και των 7.000 συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ είναι η 1η Μαΐου, ο στρατηγός Ώστιν Μίλερ δήλωσε ότι η απόσυρση είχε ήδη ξεκινήσει.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο στρατός των ΗΠΑ άρχισε να κλείνει τις μικρότερες βάσεις του.

Στα μέσα Απριλίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η τελική φάση της απόσυρσης θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, επέτειο των 20 ετών από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, που στάθηκαν αφορμή για τον πόλεμο αυτόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ