ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Αλβανία: Νίκη με αυτοδυναμία για τον Έντι Ράμα

Εκλογές στην Αλβανία: Νίκη με αυτοδυναμία για τον Έντι Ράμα
AP Photo/Hektor Pustina

Ο πρωθυπουργός της ΑλβανίαςΈντι Ράμα, ανακοίνωσε και επισήμως τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, και εμφανίστηκε ενωτικός ως προς την διακυβέρνηση της χώρας για την επόμενη τετραετία.

Με την καταμέτρηση να πλησιάζει προς το τέλος, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα κατακτά αυτοδυναμία με 73 έως 74 βουλευτές επί συνόλου 140 που συγκροτούν το Κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση εκλέγει 63 με 64 βουλευτές και τα ψηφοδέλτια που δεν έχουν καταμετρηθεί εκτιμάται ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Ο Έντι Ράμα κάλεσε τους υποστηρικτές του σε πανηγυρική συγκέντρωση στο κέντρο των Τιράνων, παρά τα απαγορευτικά μέτρα που ο ίδιος έχει λάβει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις δηλώσεις του χαρακτήρισε τη νίκη του ως την «δυσκολότερη, τη μεγαλύτερη και την ομορφότερη» και εμφανίστηκε ενωτικός τείνοντας χείρα συνεργασίας στην αντιπολίτευση.

Ο Αλβανός πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, αναγνώρισε το αποτέλεσμα, ενώ ο πρώτος ξένος ηγέτης που χαιρέτισε τη νίκη Ράμα ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν στον κ. Ράμα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ