ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Θάνατος 54χρονης από θρομβοεμβολή μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Καναδάς: Θάνατος 54χρονης από θρομβοεμβολή μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Manu Fernandez

Γυναίκα ηλικίας 54 ετών κατέληξε στον Καναδά από θρομβοεμβολικό επεισόδιο αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα, Μ.Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Φρανσουά Λεγκό.

Είναι ο πρώτος θάνατος που καταγράφεται στον Καναδά από θρομβοεμβολικό επεισόδιο μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.

«Με θλίψη μου έμαθα ότι μια γυναίκα 54 ετών σε άριστη φυσική κατάσταση […] πέθανε επειδή εμβολιάστηκε. Είναι δύσκολο να το αποδεχτείς» ανέφερε ο Λεγκό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Δρ Οράσιο Αρούντα, διευθυντής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Κεμπέκ, επιβεβαίωσε ότι η γυναίκα υπέστη εγκεφαλική θρόμβωση και, μολονότι της χορηγήθηκε ιατρική θεραπεία, απεβίωσε.

Ο θάνατος αυτός δεν θα αλλάξει τη στρατηγική των εμβολιασμών στο Κεμπέκ, διευκρίνισε.

«Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν σοβαρές επιπλοκές, μία ανά 100.000 [δόσεις], αλλά θυμηθείτε ότι μέχρι σήμερα έχουμε εμβολιάσει με το AstraZeneca περισσότερους από 400.000 ανθρώπους», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας του Κεμπέκ, Κριστιάν Ντιμπέ.

Στο Κεμπέκ το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε άτομα άνω των 45 ετών.

Την περασμένη Παρασκευή οι καναδικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν χορηγηθεί συνολικά λίγο πάνω από 1,1 εκατομμύριο δόσεις σε όλον τον Καναδά. Μόνο τέσσερις περιπτώσεις θρομβοεμβολών με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, έλαβε και ο ίδιος την πρώτη δόση του AstraZeneca την Παρασκευή.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τριντό ανακοίνωσε ότι 60 στρατιωτικοί θα σταλούν για να ενισχύσουν τις υπηρεσίες υγείας στη Νέα Σκωτία, στον ανατολικό Καναδά, όπου καταγράφονται πολλά κρούσματα. Χθες εστάλησαν 30 νοσηλευτές και τεχνικό προσωπικό στο Οντάριο, επαρχία τα νοσοκομεία της οποίας έχουν κατακλυσθεί από ασθενείς.

Στο Κεμπέκ, την επαρχία που μετρά τους περισσότερους θανάτους από την αρχή της πανδημίας, η κατάσταση βελτιώνεται, διαβεβαίωσε ο Φρανσουά Λεγκό. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, που ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου στο Μόντρεαλ, θα ξεκινά από την Δευτέρα στις 21:30, αντί για τις 20:00 που είναι μέχρι τώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ