ΚΟΣΜΟΣ

H Ρωσία απελαύνει επτά διπλωμάτες από τέσσερις χώρες

H Ρωσία απελαύνει επτά διπλωμάτες από τέσσερις χώρες
AP Photo / Ivan Sekretarev

Την απέλαση επτά διπλωματών από τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε η Ρωσία.

Πρόκειται για απελάσεις διπλωματών από τις χώρες Σλοβακία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία οι οποίες είχαν απελάσει πρόσφατα Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τσεχία σε μια υπόθεση κατασκοπείας.

Σε δύο ανακοινώσεις, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως τρεις διπλωμάτες από τη Σλοβακία, δύο από τη Λιθουανία, ένας από την Εσθονία και ένας από τη Λετονία θα πρέπει να εγκαταλείψουν προσεχώς τη Ρωσία, καταγγέλλοντας παράλληλα μια «εσφαλμένη αλληλεγγύη» με την Πράγα.

Η τσεχική κυβέρνηση κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ότι ευθύνονται για έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών, το 2014, που είχε ως συνέπεια το θάνατο δύο ατόμων, και κατόπιν η Πράγα απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κατασκόπους.

Η Μόσχα «απάντησε» ζητώντας από 20 Τσέχους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την επικράτειά της, ενώ η Σλοβακία, η Ρουμανία και οι χώρες της Βαλτικής ανακοίνωσαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Πράγα.

Παράλληλα, οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, οι χώρες των οποίων είναι μέλη της Ομάδας του Βίζεγκραντ, καταδίκασαν σήμερα, Μ.Δευτέρα, τη ρωσική «επιθετικότητα» υπό το φως των κατηγοριών της Πράγας.

««Καταδικάζουμε αυτή τη νέα, οικτρή πράξη επιθετικότητας και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου που διέπραξε η Ρωσία σε ευρωπαϊκό έδαφος»» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε έπειτα από τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις παράνομες και βίαιες ενέργειες που διαπράττουν οι πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Δεν θα επιτρέψουμε αυτές οι δραστηριότητες να διχάσουν την Ευρώπη» προσθέτουν.

Οι τέσσερις χώρες πρόσφεραν επίσης «διπλωματική και προξενική στήριξη» στην Τσεχία, μετά την απέλαση 20 Τσέχων διπλωματών από τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και η Βουδαπέστη έχει τηρήσει αποστάσεις από τη διπλωματική κρίση.

Την ίδια στιγμή στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες της Πράγας. «Αυτές είναι πολύ σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας» δήλωσε, τονίζοντας ότι είναι αβάσιμες και προκαλούν «πολύ μεγάλη ζημιά» στις διμερείς σχέσεις.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι εναπόκειται στις Βρυξέλλες να απαντήσουν σε αυτές τις «συγκεχυμένες δηλώσεις» της Πράγας.

Ο ίδιος κατηγόρησε, επίσης, την Τσεχία για παραβίαση «διεθνών συμβάσεων» με την αποθήκευση απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού σε αυτήν την αποθήκη.

Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ έχει καλέσει τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες για να στηρίξουν την Πράγα στην αντιπαράθεση της με τη Μόσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ