ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Μπροστά στις δημοσκοπήσεις Πράσινοι και Μπέρμποκ

Γερμανία: Μπροστά στις δημοσκοπήσεις Πράσινοι και Μπέρμποκ
AP POOL

Θα γίνει η μεγάλη ανατροπή στη Γερμανία;

Προς το παρόν αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Οι Πράσινοι παραμένουν με διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (η κορυφαία προτίμηση των Γερμανών πολιτών μετά την επιλογή της Αναλένα Μπέρμποκ ως υποψήφιας για την καγκελαρία. Το επιβεβαίωσε εκ νέου η δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε το Ινσιτούτυο Forsa για λογαριασμό των δικτύων RTL και το n-tv.

Πιο συγκεκριμένα τους Πράσινους προτιμά το 28% των ερωτηθέντων (στις προηγούμενες εθνικές εκλογές είχαν λάβει 8,9%), ενώ τα δύο αδελφά κόμματα, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές με υποψήφιο καγκελάριο τον Άρμιν Λάσετ προτιμά το 22% (32,9% στις προηγούμενες εκλογές). Πρόκειται δηλαδή για μια διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.

Έτσι οι μεν Πράσινοι παραμένουν σταθερά στο ίδιο ποσοστό, όπως και στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου Ινστιτούτου, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές βελτιώνονται κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Όλα τα υπόλοιπα, μικρότερα, κόμματα μειώνουν το προηγούμενο ποσοστό τους κατά μια μονάδα.

Με 13% το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) διατηρεί την τρίτη θέση. Στις προηγούμενες εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες με τον Μάρτιν Σουλτς είχαν λάβει 20,5%. Έπονται οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 12%, (στις προηγούμενες εκλογές 10,7%), το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11% (12,6%) και η Αριστερά (Die Linke) με 7% (9,2%). Άλλο κόμμα θα επέλεγε το 7%, ενώ το 25% δηλώνει αναποφάσιστο.

Εάν οι Γερμανοί πολίτες μπορούσε να να ψηφίσουν απ΄ευθείας καγκελάριο τότε το 32% θα ψήφιζε υπέρ της υποψήφιας των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ τον κοινό υποψήφιο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Άρμιν Λάσετ θα προτιμούσε το 15%. Και των δύο τα ποσοστά παραμένουν ίδια με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Τέλος, τον Όλαφ Σολτς θα ψήφιζε το 13% (δηλαδή -2% από την προηγούμενη δημοσκόπηση).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ