ΚΟΣΜΟΣ

Σκοτεινή περίοδο στις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας διαβλέπει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Σκοτεινή περίοδο στις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας διαβλέπει ο Ζοζέπ Μπορέλ
Johanna Geron, Pool via AP

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για «δύσκολες στιγμές» με τη Ρωσία, οι αρχές της οποίας φαίνεται ότι επέλεξαν «σκόπιμα» να κλιμακώσουν την ένταση με τη Δύση, προειδοποιεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πιστεύω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μία μακρά και δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μας με τη Ρωσία» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία συνεχίζουν να επιδεινώνονται και βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να συνεχιστεί αυτή η αρνητική τάση και να φτάσει σε ακόμη πιο επικίνδυνα επίπεδα επιδείνωσης» σχολίασε.

«Οι ρωσικές αρχές φαίνεται ότι έχουν επιλέξει σκόπιμα να αυξήσουν τις εντάσεις με τη Δύση» επισήμανε.

Για τον Μπορέλ, η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, η τύχη του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι και η διπλωματική κρίση με την Τσεχία συνιστούν τρεις τομείς ανησυχίας.

Καλώντας τη Ρωσία «να σταματήσει τις προκλήσεις της», σημείωσε ότι «προς το παρόν, δεν έχει επιδείξει την παραμικρή βούληση να βάλει τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ούτε να αποδεχτεί την εδαφική ακεραιότητά της».

«Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται, αλλά παρέμειναν για πολύ καιρό» στα ουκρανικά σύνορα, συνέχισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κάνοντας λόγο για 100.000 στρατιώτες σε αυτές τις επιχειρήσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, στις ζώνες που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες. Δεν επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε την κλιμάκωση, εντούτοις δεν θα αποδεχτούμε εκφοβιστικές τακτικές και θα πρέπει να αντιδράσουμε, αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις» τόνισε.

«Πρέπει επομένως να υιοθετήσουμε ένα modus vivendi, κατά το οποίο θα αποφεύγουμε τη μόνιμη σύγκρουση με έναν γείτονα που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να συμπεριφέρεται σαν να ήμασταν αντίπαλοι» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ