ΚΟΣΜΟΣ

«Κόκκινες σκιές»: Δεκαετίες μετά η Γαλλία παραδίδει μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών

«Κόκκινες σκιές»: Δεκαετίες μετά η Γαλλία παραδίδει μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών
AP Photo/Antonio Calanni

Η σύλληψη και επικείμενη έκδοση ακροαριστερών μαχητών των Ερυθρών Ταξιαρχιών, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Γαλλία μετά τα «Μολυβένια Χρόνια» στην Ιταλία, χαιρετίζεται από την κυβέρνηση Ντράγκι ως ιστορικό βήμα προκειμένου να αποδοθεί Δικαιοσύνη για το βαρύ φόρο αίματος και τις πληγές που παραμένουν ακόμη ανοιχτές

Με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να «ανοίγει» έπειτα από δεκαετίες το δρόμο, κοινή επιχείρηση της γαλλικής και ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας -υπό την κωδική ονομασία «κόκκινες σκιές»- οδήγησε στη σύλληψη επτά πρώην μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών στο Παρίσι, ενώ άλλα τρία καταζητούνται.

O Iταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε «ικανοποίηση για την απόφαση της Γαλλίας να δώσει 'πράσινο φως' στις δικαστικές διαδικασίες που αφορούν άτομα, τα οποία ευθύνονται για σοβαρότατες τρομοκρατικές πράξεις», καθώς «η πληγή που δημιούργησαν είναι ακόμη ανοικτή».

«Η μνήμη των βάρβαρων αυτών πράξεων είναι ζωντανή στη συνείδηση των Ιταλών. Εγώ και όλη η κυβέρνηση συνεχίζουμε να συμπάσχουμε με τους συγγενείς των θυμάτων, τιμώντας, με συγκίνηση, την θυσία των θυμάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Για «ιστορική απόφαση» κάνει την ίδια στιγμή λόγο η Ιταλίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρτα Καρντάμπια, επισημαίνοντας πως «απαλείφει κάθε εμπόδιο που συναντούσε η Δικαιοσύνη στην όλη πορεία της».

«Η υπόθεση αυτή για την Ιταλία αποτελεί βαθιά πληγή, εξαιτίας του βαρύτατου φόρου αίματος και της επίθεσης στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας» επισήμανε.

Ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών, Κάρλο Σιμπίλια, χαιρέτισε επίσης μέσω ανάρτησής του στο Twitter «μία ιστορική έκβαση».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, αποφάσισε να διευθετήσει μια παλιά αντιδικία με τη Ρώμη αναφορικά με πρώην μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Γαλλία. Όλοι τους είχαν καταδικαστεί στην Ιταλία για τρομοκρατικές ενέργειες τις δεκαετίες '70 και '80.

Η απόφαση να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη, «έπειτα από αιτήματα της Ιταλίας που αφορούσαν 200 άτομα, ελήφθη από τον πρόεδρο και εντάσσεται απολύτως στο 'δόγμα Μιτεράν' (του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, 1981-95) που χρονολογείται από το 1985 και το οποίο προβλέπει την παροχή ασύλου σε πρώην μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών, με εξαίρεση όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα αίματος» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

«Η κατάρτιση του καταλόγου με δέκα ονόματα αποτελεί καρπό «σημαντικής, διμερούς προπαρασκευαστικής εργασίας πολλών μηνών, η οποία οδήγησε σε αυτούς που είχαν διαπράξει τα πιο σοβαρά εγκλήματα. Ο πρόεδρος επιθυμεί να διευθετήσει το θέμα, όπως ζητά η Ιταλία εδώ και χρόνια» προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Η έκδοση των ακροαριστερών μαχητών που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Γαλλία μετά τα «Μολυβένια Χρόνια» στην Ιταλία, περίοδο που σημαδεύτηκε από τις επιθέσεις και τη βία των Ερυθρών Ταξιαρχιών, κυρίως από το 1968 έως το 1982, αποτελεί αίτημα της Ιταλίας εδώ και χρόνια, στο οποίο το Παρίσι δεν είχε υποχωρήσει παρά εν μέρει.

Από το 1982 το Παρίσι έχει υπογράψει δύο εντάλματα έκδοσης υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ: Αυτό του Πάολο Περσιτσέτι το 1995, που εκδόθηκε στην Ιταλία το 2002, και αυτό του Τσεζάρε Μπατίστι το 2004, του πλέον καταζητούμενου ακροαριστερού μαχητή, ο οποίος ζούσε στη Γαλλία από το 1990. Το 2004 κατέφυγε στο εξωτερικό και τελικά συνελήφθη στη Βολιβία.

Να μην μείνουν ατιμώρητα τα εγκλήματα

Το 2008 ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε να μην εκδώσει το πρώην μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών Μαρίνα Πετρέλα, η οποία έχει καταδικαστεί σε ισόβια στην Ιταλία, λόγω της κατάστασης της υγείας της. Η Πετρέλα είναι ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία.

Η Ιταλίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρτα Καρτάμπια, είχε αποστείλει επισήμως στις 8 Απριλίου στον Γάλλο ομόλογό της, Ερίκ Ντιπόν- Μορετί, «το έκτακτο αίτημα των ιταλικών Αρχών να μην μείνουν ατιμώρητες οι επιθέσεις των Ερυθρών Ταξιαρχιών». Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τα εγκλήματα κάποιων μελών της οργάνωσης κινδυνεύουν να παραγραφούν.

Όπως ανέφεραν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος του τόνισε τη σημασία της υπόθεσης για τη Ρώμη.

Τώρα, η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την έκδοσή τους στην Ιταλία ανά περίπτωση.

Τα πρώην μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών θα πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου στο Παρίσι ώστε να αποφασιστεί αν θα παραμείνουν υπό κράτηση ή θα αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους μέχρι να εξεταστεί το ένταλμα για την έκδοσή τους στην Ιταλία, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

«Προδοσία»...

Η υπόθεση αυτή ήρθε ξανά στη δημοσιότητα το 2019 όταν επέστρεψε στην Ιταλία ο Τσεζάρε Μπατίστι, ο οποίος συνελήφθη στη Βολιβία, έπειτα από 40 χρόνια που κρυβόταν στη Γαλλία και στη συνέχεια στη Βραζιλία.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι είχε δηλώσει ότι η Γαλλία προσφέρει καταφύγιο επί δεκαετίες «σε δολοφόνους που σκότωσαν αθώους» και ζήτησε να επιστρέψουν στην Ιταλία «καμία 15αριά Ιταλοί τρομοκράτες που έχουν καταδικαστεί αλλά ζουν ωραία ζωή στη Γαλλία».

Οι άλλοι συλληφθέντες είναι ο Τζόρτζιο Πιετροστέφανι, ο Ναρτσίζο Μανέντι, η Ρομπέρτα Καπέλι, ο Έντσο Καλβίτι, ο Τζοβάνι Αλιμόντι και ο Σέρτζιο Τορνάγκι. Οι τρεις που καταζητούνται ακόμη είναι οι Μαουρίτσιο Ντι Μάρτσιο, Λουίτζι Μπεργκαμίν και Ραφαέλε Βεντούρα.

«Πρόκειται για μία ανείπωτη προδοσία από τη Γαλλία. Είμαι αγανακτισμένη και δεν έχω λόγια για να περιγράψω αυτή την επιχείρηση» κατήγγειλε την ίδια στιγμή η Ιρέν Τερέλ, δικηγόρος πέντε εκ των επτά συλληφθέντων.

«Από τη δεκαετία του 1980 οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται υπό την προστασία της Γαλλίας, ξανάφτιαξαν τη ζωή τους εδώ πριν από 30 χρόνια και εγκαταστάθηκαν υπό τα βλέμματα όλων με τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους […] και τα ξημερώματα ήρθαν να τους αναζητήσουν, 40 χρόνια μετά τα γεγονότα; Είναι ανείπωτο και απαράδεκτο νομικά» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ